Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Idem u Njemačku, ali kad bude najprimjerenije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Splitu, gdje je sudjelovao na obilježavanju 50. rođendana Sveučilišta u Splitu. Nakon svečanosti osvrnuo se na aktualna politička događanja u zemlji te na Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

Prošlog tjedna istekao je redoviti osmogodišnji mandat desetero od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jučer je donio odluku o javnom pozivu zainteresiranima.

– Što se tiče procedure, jučer je bio sastanak Odbora za Ustav. On će raspisati poziv, u tom roku će se zainteresirani javiti, nakon toga će se voditi konzultacije i nadam se da će se onda izabrati ustavni suci, rekao je premijer.

Novinari su ga pitali i tko će biti kandidat HDZ-a za predsjednika, no Plenković nije dao konkretan odgovor, podsjetivši da najprije slijede unutarstranački izbori 13. srpnja. A ovo ćemo, naravno, napraviti na pravi način, pripremiti se i kad stvar bude gotova – znat ćete, dodao je.
Europsko prvenstvo: Dalić generirao sjajnu atmosferu

– Uputio sam poruku putem društvenih mreža, želim im uspjeh. Sutra je prva utakmica. Posjetio sam reprezentaciju dok su bili na pripremama u Rijeci. Mislim da su u sjajnoj formi i zdravi, rekao je govoreći o utakmici hrvatske nogometne reprezentacije protiv Španjolske.

Rezultati, kako kaže, “upućuju na zaključak da su najbolji igrači u top formi”.

– Vjerujem da je izbornik Dalić ponovno generirao jednu sjajnu atmosferu zajedništva, solidarnosti i želje za još jedan uspjeh, kazao je.

– Otići ću u Njemačku, a još ćemo procijeniti, s obzirom na druge obaveze, kada je to najprimjerenije, dodao je.

Prometna zagušenost Splitsko-dalmatinske županije

Na pitanje što će Vlada napraviti po pitanju prometne infrastrukture u županiji, odgovorio je kako će to biti u fokusu u nadolazećem razdoblju.

– Naša ulaganja u prometnu infrastrukturu su itekako značajna, to sam rekao svojim suradnicima, razgovarao sam s ministrom Butkovićem. Sada je vrijeme da stavimo fokus na Split i Splitsko-dalmatinsku županiju da se premoste te velike gužve koje postoje, zaključio je. (hrt)