Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Posljednjih godina uočen pad broja mlađih darivatelja

Hrvatski Crveni križ (HCK) u povodu Svjetskog dan darivatelja krvi ističe da je posljednjih godina, nakon pandemije covida, uočen pad broja mlađih darivatelja, a s obzirom na to da tijekom ljeta rastu potrebe za krvlju i krvnim pripravcima, pozivaju sve da se odazovu akcijama darivanja krvi.

– Kako bi se samodostatnost osigurala dugoročno, potrebno je znatno više animirati mlade darivatelje da se odazivaju akcijama darivanja krvi, poručuju iz HCK-a, dodajući kako je padu njihova broja, osim pandemije, pridonijelo i iseljavanje mlađe populacije.

Apeliraju i na žene, one kojima zdravlje omogućuje da postanu darivateljice krvi, da se odazovu akcijama darivanja u svojim sredinama.

Hrvatska pripada zemljama koje zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima krvi ima osigurane potrebne doze krvi.

– Ispred nas su ljetni mjeseci u kojima je povećana potražnja za krvlju i krvnim pripravcima pa HCK poziva sve punoljetne i zdrave građanke i građane da se odazovu akcijama darivanja krvi, kažu u HCK-u.

HCK osigurava 80 posto potreba za krvi u Hrvatskoj. Ističu kako su lani, od ukupno prikupljenih 195.717 doza, HCK i njegova društava prikupili 155.469 doza.

Pritom su 18 posto krvi darovale žene (njih 28.500), a 82 posto muškarci (126.969).

Najviše žena sudjeluje u akcijama darivanja krvi u Zagrebu, s udjelom od 27,94 posto, na području Međimurske (24 posto), Varaždinske (24 posto) i Zadarske županije (20 posto).

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi HCK organizira akciju darivanja u petak u svom Edukacijskom centru, u ulici Crvenog križa 14, od 12.30 sati. (hrt)