Aktualno OG sada Ogulin

Dovršena vaga na Sodolu

Na odlagalištu Sodol su dovršeni radovi na izgradnji mosne vage za teretna vozila. Zahvat je uključivao izgradnju svih pratećih građevina, sustava i opreme nužne za funkcioniranje vage, uključujući vagarsku kućicu, dizel električni agregat, ulazna vrata s ogradom te prometno manipulativne površine sa sustavom odvodnje. Sada će se u budućnosti točno znati količine otpada koji se odlaže na ovom odlagalištu.
Republika Hrvatska je prilikom pristupanja Europskoj uniji preuzela određene obveze što se tiče razvrstavanja otpada i ima zadane ciljeve koje mora ostvariti te plaća i određene penale Europskoj uniji ako ne ostvari te ciljeve, isto kao što gradovi i općine, uključujući Ogulin, plaćaju penale ako ne dosegnu zadana ciljeve što se tiče razvrstavanja otpada. Preduvjet za to je da su poznate točne količine, a tome služi ova vaga. Do sada su količine obračunavane aproksimativno, temeljem zapremnine vozila koje je dovozilo otpad.
Vrijednost radova iznosila je 165.428,49 eura s PDV-om, a radove je izvela tvrtka GTM Gavan Ogulin. Radove je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u udjelu od 75%, a ostatak je platio Grad Ogulin.