Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Prvi mirovni samit je tek završio, a Zelenski smatra da treba uslijediti i drugi

Prvi mirovni samit je tek završio, a Zelenski smatra da treba uslijditi i drugi

Nakon dvodnevnoga ukrajinskog mirovnog samita u Švicarskoj ubrzo bi trebao uslijediti i drugi sastanak, rekao je u nedjelju pred kraj zasjedanja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Pripreme za to trebale bi trajati samo nekoliko mjeseci, a ne godinama, rekao je Zelenski nakon što su se predstavnici stotinjak zemalja svijeta i nekih organizacija okupili u planinskome hotelskom odmaralištu Buergenstocku blizu Luzerna.
Neke su zemlje već iskazale spremnost da postanu domaćini takvog samita, rekao je Zelenski.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će preduvjet za sudjelovanje Rusije na samitu biti predanost Moskve Povelji UN-a.

U završnoj deklaraciji samita, koju je potpisalo 80 zemalja ne spominje se sljedeća konferencija.

Švicarska predsjednica Viola Amherd kazala je da su na konferenciji iznesene različite perspektive, no istaknula je da je to tek prva rasprava na visokoj razini o mirovnom procesu. Kazala je i da su stvoreni određeni sadržajni preduvjeti za put prema prekidu rata u Ukrajini.

Činjenica da se velika većina prisutnih država složila s priopćenjem iz Buergenstocka pokazuje što se može postići diplomacijom i strpljivim radom, dodala je Amherd.

Rusija nije bila pozvana na ovaj događaj, no nije ni pokazala interes za sudjelovanjem. Samit je istodobno bio pokušaj Zapada da u mirovne napore koji se temelje na međunarodnom pravu uključi i ostale zemlje, poput onih iz Južne Amerike, Azije i Afrike.

Ukrajina je pozvala na “pravedan i trajan” mir, a ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao da bi Kina svoje mirovne prijedloge o načinu na koji bi se trebao okončati rat s Rusijom trebala prenijeti izravno Ukrajini, umjesto da to čini putem medija. (Hina, N1)