Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga po Planu ROADPOL-a

Temeljem Plana aktivnosti organizacije ROADPOL – mreže prometnih policija država Europe, na području cijele Hrvatske, a ujedno i na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke, u razdoblju od 17. do 23. lipnja bit će proveden pojačani nadzor vozača u prometu s ciljem utvrđivanja prekršaja koji se odnose na vožnju pod utjecajem alkohola/droga. U današnjem priopćenju policija još navodi:

“Skrećemo pozornost i na već najavljenu aktivnost policije koja će se provoditi u tom periodu i to od 21. do 22. lipnja u vremenu od 7 do 7 sati, a odnosi se na pojačani 24-satni nadzor sudionika u prometu pod utjecajem alkohola/droga. Za navedenu aktivnost policija je od građana prikupljala prijedloge lokacija za nadzor u prometu.

Cilj ove akcije je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega ovu akciju i najavljujemo.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.

Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.”