Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Banožić zatražio izdvajanje nezakonitih dokaza: O svemu su odlučivala tri suca iz Vinkovaca

Obrana Maria Banožića zatražila je izdvajanje nezakonitih dokaza, a kako doznaju 24sata vinkovački Općinski sud odbio je taj prijedlog. Optužno vijeće vinkovačkog Općinskog suda koje je sastavljeno od tri suca, i to Antun Bušić, kao predsjednik vijeća, te sudac Ivan Katičić i sutkinja Iva Graovac, kao članovi vijeća održalo je sjednicu optužnog vijeća u slučaju bivšeg ministra obrane Maria Banožića.
– Odlučivalo se o prijedlogu obrane za izdvajanjem nezakonitih dokaza, i to, nalaza i mišljenja prometnog vještaka. Prijedlog je, rješenjem optužnog vijeća, odbijen – stoji u odgovoru za 24sata kojeg potpisuje glasnogovornica Suda Ivana Lovrić Vidaček.

Ranije nam je potvrđena informacija kako će se kazneni postupak protiv Banožića voditi na vinkovačkom Općinskom sudu, s obzirom na to da je, prema navodima optužnice, prometna nesreća bila na mjestu koje je u nadležnosti Općinskog suda u Vinkovcima.
– Rad na kaznenim predmetima čini dio redovnog djelokruga poslova Općinskog suda u Vinkovcima. Suci moraju obnašati svoju dužnost nepristrano i bez predrasuda ili naklonosti u odnosu na rasu, boju kože, vjeru, nacionalnu pripadnost, životnu dob, bračni status, spolnu orijentaciju, socijalni i imovinski položaj, političku opredijeljenost i svaku drugu različitost. Stoga niti eventualni politički utjecaj bilo kojeg okrivljenika ne smije utjecati na tijek i ishod kaznenog postupka – objasnili su nam na sudu ranije.

Podsjetimo, Banožić je u studenom prošle godine sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo 41-godišnji vozač kombija Goran Šarić. Prema optužnici, Banožića se tereti da je upravljao automobilom iz smjera Vinkovaca prema Županji. Vozio je, kako je navedeno, neprilagođenom brzinom te u pretjecanju kolone prešao na suprotnu stranu iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog vozila ispred njega.
Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometni trak nije bio slobodan na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu svog vozila i onoga koje je pretjecao. Banožić je, navodi se u optužnici, udario prednjim dijelom svog vozila u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 41-godišnji vozač preminuo na mjestu nesreće.

Što se tiče mišljenja prometnog vještaka, Mario Banožić spomenuo ga je u svom prvom intervju, nakon nesreće, za RTL. (24sata)