Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Crkva donijela odluku o novim cijenama misnih slavlja: Evo koliko će vjernici sada plaćati

Hrvatska biskupska konferencija donijela je odluku o poskupljenju mise. Naime, prilog za misna slavlja na određenu nakanu dosad je iznosio sedam eura, a od 1. srpnja vjernici će plaćati 10 eura. HBK nije službeno izvijestio o ovom djelu izvanredne sjednice, ali vijest su podijelile brojne župe na društvenim mrežama. Također, svete mise Gregorijane koje se slave na nakanu uzastopno 30 dana, koštat će po novom 400 eura.
Hrvatska biskupska konferencija donijela je odluku o novom iznosu misnog priloga za misna slavlja. Premda HBK nije službeno objavio ovu odluku, donesenu na izvanrednom zasjedanju 6. lipnja 2024. godine, vijest o novoj cijeni mise podijelile su brojne župe na društvenim mrežama.

Tako navode da će od 1. srpnja 2024. na području Hrvatske iznos misnog priloga biti 10 eura, umjesto dosadašnjih sedam eura. Riječ je o misama koje vjernici uplaćuju za određenu nakanu ili pokojnika. Inače, cijena mise nije se mijenjala godinama te je iznosila 50 kuna, odnosno sedam eura. Svete mise Gregorijane, odnosno niz od 30 misa slavljenih uzastopno 30 dana, koštat će 400 eura. Misni prilog ili stipendij je novčana naknada koju naručitelj mise daruje kada naruči misnu nakanu.


U priopćenju s izvanrednog zasjedanja Hrvatska biskupska konferencija izvijestila je tek o nekim aktivnostima, poput one o nastupima svećenika u medijima.
– Nastupi crkvenih osoba u medijima te poboljšanje komunikacije i javnog predstavljanja crkvenih stavova i aktivnosti bila je jedna od tema kojoj su biskupi posvetili posebnu pozornost. Naglašena je potreba snažnije edukacije na području komunikacijskih i prezentacijskih vještina, kao i medijske pismenosti budućih svećenika i Bogu posvećenih osoba kao i vjernika laika te izrada smjernica za nastupe i sudjelovanje u medijima. U tome smislu dani su poticaji za osmišljavanje programa edukacije kao i afirmiranje stručnjaka koji će moći kompetentno nastupati u medijima kad su u pitanju pojedine teme iz crkvenoga područja, piše na svojim stranicama hbk.hr. (mirovina.hr)