Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vladajući i oporba podržali Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Upozoravaju da se neravnopravnost spolova posebice očituje na tržištu rada

I vladajući i oporba podržali su u utorak u Saboru Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. no upozoravaju da se neravnopravnost spolova još uvijek posebice očituje na tržištu rada te da su žene nedovoljno zastupljene u poduzetništvu, politici i obrazovanju.

SDP-ova Marija Lugarić zatražila je da Vlada predloži Hrvatskom saboru zakon kojim će urediti medicinski postupak prekida trudnoće.

“Uz Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. podnijeti ćemo i zaključak po kojem tražimo da Vlada u roku od 90 dana predloži Hrvatskom saboru prijedlog zakona kojim će urediti medicinski postupak prekida trudnoće prema kojem bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i lakše dostupan”; rekla je Lugarić tijekom rasprave o Izvješću.

Dodala je da je Ustavni sud još u ožujku 2017. rješenjem obvezao Hrvatski sabor da u roku od dvije godine donese novi zakon o pobačaju.
Lugarić je pozvala saborsku većinu da se ‘prestane oglušivati na obveze i ispuni odluku Ustavnog suda‘.

HDZ-ova Sanda Livia Maduna upozorila je kako ravnopravnost spolova još uvijek nije ostvarena što se posebice očituje na tržištu rada te u ‘jazu‘ u plaćama između muškaraca i žena. Uz to, žene i djevojčice su u većoj mjeri izložene kibernetičkom nasilju, a žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u poduzetništvu, obrtništvu, politici, sportu te obrazovanju.

Maduna je navela i da su žene izložene i spolnom uznemiravanju upozorivši i kako u zemlji imamo i veliki broja femicida. No, napretkom po tom pitanju smatra uvrštenje kaznenog djela femicida u Kazneni zakon.

Ivana Kekin (Klub Možemo!) upitala je koje će korake nova Vlada poduzeti kako ne bi za vrijeme gledanja televizijskih Dnevnika jednom mjesečno ili češće slušali o nekoj ubijenoj ženi. “Nije normalno da kada gledam Dnevnim sa svojom kćeri svaki mjesec čujemo kako je neka žena u Hrvatskoj ubijena”, rekla je.
Kekin smatra kako i molitelji na gradskim trgovima ili ispred bolnica imaju svoju ulogu u stvaranju takve društvene atmosfere po kojem žene koje trebaju pobačaj ga ne mogu dobiti.

“Dok ne shvatite tu razliku da ‘klečavci‘ brinu o pravima drugih na način da bi ih uskraćivali i dok ne shvatite kako je to povezano uz stopu nasilja nad ženama, džabe nam ova izvješća”, rekla je Kekin.

Marijana Petir (NZ) na to joj je odgovorila kako time vrijeđa i omalovažava one koji drugačije misle od nje (Kekin).

Kekin je rekla i da će klub Možemo! predložiti zaključak kojim bi se Vlada obvezala da se Istanbulska konvencija počne implementirati.

Tijekom pojedinačne rasprave zastupnici su upozoravali i na probleme žena koje žive u ruralnim krajevima, na veći broj žena koji rade na određeno vrijeme, potrebu uvođenja građanskog odgoja u škole i slično. (Hina, jutarnji.hr)