Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin nakon posjeta Sjevernoj Koreji stigao u Vijetnam

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Hanoi, u državni posjet Vijetnamu, nakon sastanka s Kim Jong Unom u Sjevernoj Koreji, priopćilo je rusko predsjedništvo.

Putin dolazi u posjet glavnom gradu Vijetnama na poziv glavnog tajnika Nguyen Phu Tronga. Doputovao je u Hanoi iz Sjeverne Koreje u srijedu navečer, nakon dvodnevnog posjeta.
Danas će ruski čelnik sudjelovati na ceremoniji dobrodošlice u predsjedničkoj palači, prije nego što se uključi u bilateralne razgovore sa šefom Komunističke partije Trongom. Susrest će se i s vijetnamskim premijerom Pham Minh Chinhom i Vijetnamcima koji su studirali u Rusiji. Bit će i na državnom banketu.

S obzirom na to da je izoliran na međunarodnoj pozornici, Putin nastoji dobiti potporu preostalih saveznika Rusije. Ostaje nejasno čemu se Vijetnam točno nada, što će dobiti od posjeta Vladimira Putina, za kojim je i dalje na snazi nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda zbog navodnih ratnih zločina protiv Ukrajine.

Komentatori sugeriraju da Putinova kratka turneja po Vijetnamu i Sjevernoj Koreji ima praktičnu, ali i simboličnu važnost.

– Putinovo putovanje u Vijetnam osnažit će njihovo sveobuhvatno strateško partnerstvo i gospodarske odnose kroz trgovinske i investicijske obveze prihvaćanjem mehanizma razmjene valuta rublja – dong za plaćanje robe i usluga, rekao je Carl Thayer, profesor emeritus na Sveučilištu Novi Južni Wales u Australiji i stručnjak za Vijetnam.

Tijekom boravka u Hanoiju Putin će odsjesti u hotelu The Sofitel Metropole u francuskom vlasništvu. Prije njegova dolaska jumbo jet unajmljen u Rusiji dostavio je limuzine za Putinovu upotrebu tijekom posjeta Hanoiju. (hrt)