Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dječak poginuo, Čeh uhićen! Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo

Smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom je ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom
Otac dječaka (9) iz Češke koji je smrtno stradao u eksploziji kod Obrovca uhićen je u četvrtak poslijepodne. Kako su objavili iz PU zadarske, muškarca (46) i državljanina Češke sumnjiči se da je u srijedu u poslijepodnevnim satima u društvu svoje obitelji i prijatelja došao na šire kninsko područje gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku.
Lakomisleno smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom je ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni osobno stavio u svoj automobil.

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz županijsku cestu da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo. Uslijed eksplozije, zbog zadobivenih ozljeda dijete je na mjestu smrtno stradalo dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lake tjelesne ozljede.
Policijski službenici su proveli očevid na području Bilišana, na mjestu eksplozije. Drugi dio očevida policijski službenici proveli su i na spomenutom kninskom području. Sumnja se da je počinio kazneno djelo “Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti” Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela “Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom” iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske.
U cilju utvrđivanja vrste eksplozivnog sredstva i načina aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti te će biti proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 46-godišnjaka se podnosi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te je u zakonskom roku predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske. (A. Šaponja, 24sata)