Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Neki strepe od mađarskog predsjedanja EU-om: “Orban zna da mu je sada bolje biti kooperativan”

Od 1. srpnja šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije od Belgije će preuzeti Mađarska. Mnoge u Uniji zbog toga već prolaze žmarci znajući kakve politike zagovara i vodi mađarski premijer Viktor Orban.

Kritičari i politički neistomišljenici Viktora Orbana nazivaju “crnom ovcom” i “Trojanskim konjem” Europske unije, a njegova politika protivljenja i blokada posve je isplivala na površinu s početkom ruske agresije na Ukrajinu. On se otvoreno protivio odluci EU-a da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom, ali je prilikom samog donošenja odluke izbivao iz dvorane.
Često se koristio pravom veta, pogotovo kada je EU nametala sankcije Moskvi, ali bi uspijevao ishoditi pravo na izuzeća od zabrane uvoza ruske nafte i plina. Proljetos je izjavio da EU rasipa novac na pomoć Ukrajini, umjesto da njoj namijenjenih 50 milijardi eura (koje je Mađarska svojedobno blokirala) preusmjeri na integraciju u EU zemalja zapadnog Balkana u kojima je, inače, uspostavio mrežu utjecaja i interesa.

Mađarska nastupa u osjetljivom trenutku
Ne treba zaboraviti da je Bruxelles svojedobno zamrznuo Mađarskoj čak 20 milijardi eura iz kohezijskih fondova EU-a zbog kršenja ljudskih prava i vladavine prava općenito, a potom i odmrzavao ta sredstva u mjeri u kojoj bi Orban po potrebi popuštao svoju nepopustljivost. Uoči nedavnih izbora za Europski parlament, Orban je najavio “marš na Bruxelles” desnih populista nadajući se jačanju snaga koje se suprotstavljaju federalizmu Njemačke i Francuske unutar Unije, što se ipak nije dogodilo u obimu neke krajnje desne revolucije.

Zbog svega toga, mnogi su podozrivi spram mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a nakon 1. srpnja, dotle da su neki eurozastupnici iz liberalne i zelene grupacije još lani tražili da se Mađarskoj to onemogući kako ne bi “na europskoj pozornici vodila protueuropsku politiku”. Povrh toga, vrijeme početka mađarskog predsjedanja čini se osjetljivijim jer nakon europskih izbora još nisu formalno uspostavljene institucije i podijeljene čelne pozicije u njima.

EPP i partneri preduhitrit će Orbana
“Mislio sam da će se taj proces zavući u duboku jesen, no čini se da će sve ipak ići brzo i da će dogovor oko čelnih pozicija i ostale stvari biti riješene prije početka mađarskog predsjedanja”, kaže politički analitičar Davor Gjenero.(M. Filipović, N1)