Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Povećana opasnost od požara na otvorenom prostoru

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, kroz Hrvatsku prolazi vrhunac toplinskog vala. Zbog vremenskih prilika i velike količine suhog raslinja, opasnost od požara na otvorenom prostoru velika je za Dalmaciju, a vrlo velika na području Neretve, Mljeta i Lastova, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kako bismo smanjili broj požara, podsjećamo na odgovorno ponašanje:

1. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost širenja požara na okolne objekte.

2. Ako upotrebljavate roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obvezno ugasite žar nakon korištenja.

3. Požar se brzo širi u kamp-prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ako ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

5. Ne upotrebljavajte dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji.

6. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.
Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima vrlo brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, navedite što se dogodilo i jesu li ljudi u opasnosti te navedite točnu adresu gdje ste primijetili požar.

Odgovornim ponašanjem svi pridonosimo sigurnosti.(hrt)