Aktualno OG sada Ogulin

U subotu se u Ogulinu obilježava Dan Volkswagen Bube

U subotu će se u Ogulinu okupiti ljubitelji i vlasnici klasičnih automobila Volkswagen Buba. Povod za susret je Dan Volkswagen Bube (Beetle) koji se slavi 22. lipnja. Ovaj datum odabran je u čast prvog prototipa VW Bube, koji je predstavljen 1934. godine.

Volkswagen Bubu dizajnirao je Ferdinand Porsche na zahtjev Adolfa Hitlera, koji je želio stvoriti “narodni automobil” (Volkswagen) koji bi bio pristupačan široj populaciji. Prvi prototipovi izrađeni su 1930-ih godina. Originalni model Bube proizvodio se neprekidno više od 65 godina. Više od 21 milijun primjeraka Bube prodano je širom svijeta. Proizvodnja originalnog modela završila je 2003. godine u Meksiku, nakon čega su predstavljeni modernizirani modeli poznati kao New Beetle i Beetle (A5). Posljednji moderni model proizveden je 2019. godine.

Iako se radi o odtimer vozilima svi automobili su savršeno funkcionalni, a neki raspolažu motorima snage 250 KS i sposobni su ubrzati do 100 km/h u manje od 4 sekunde.

Za  susret u Ogulinu je najavljeno 40 vozila iz svih krajeva Hrvatske, a uz VW Bubu tu će se naći i legendarnih Volkswagen T1 kombi vozila, popularno zvanih Bulli, Hippie-bus ili samo Der Bus.

Dolazak automobila je planiran oko 11 sati na velikom gradskom parkiralištu u centru grada. Tu će se vozila zadržati do oko 12 sati, kad kreću na vožnju do jezera Sabljaci, gdje će se zaustaviti zbog fotografiranja, nakon čega se vraćaju a parkiralište u centar grada gdje će se zadržati do oko 16 sati.