Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ministri Crne Gore i Albanije: Uzrok nestanka struje bile su ekstremne vrućine

Čelnici ministarstava energetike Crne Gore i Albanije kao uzrok za nestanak struje u petak u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te velikim dijelovima Hrvatske i Albanije naveli su preopterećnost sustava uslijed ekstremno visokih temperatura.

Distribucija električne energije povezana je diljem Balkana te su bez struje u petak iza podneva ostali Crna Gora, BiH, Albanija i veći dio hrvatske obale.

Crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid opskrbe uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije izazvanim visokim temperaturama i samim toplinskim preopterećenjem sustava.

– Ovo se samo čekalo da se dogodi po ovoj vrućini, rekla je Reutersu Gentiana, 24-godišnja studentica u glavnom gradu Crne Gore Podgorici. Temperature su dosegle 40 stupnjeva Celzijusa ucijeloj jugoistočnoj Europi.

Struja i wifi mreža bile su u prekidu od oko 13 sati, rekli su dužnosnici i korisnici društvenih mreža, navodi Reuters. Dobavljači u četiri zemlje rekli su da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva i da je struja uglavnom vraćena do večeri.

Na početku nestanka struje kvarovi na semaforima uzrokovali su zastoje u glavnom gradu Bosne Sarajevu i gradovima Banja Luci i Mostaru, rekli su Reutersovi izvjestitelji.

Mnogi su ostali bez vode u Podgorici jer su pumpe prestale raditi, izvijestili su mještani. Isključili su se klima uređaji i topio se sladoled u turističkim trgovinama.

Automobili su se zaustavljali i u hrvatskom primorskom gradu Splitu. Sirene hitne pomoći oglasile su se diljem grada, dodaje se. /hrt/