Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hrvatska policija u velikoj akciji: Otkriveno kako su u lancima trgovine ljudima iskorištavana i djeca

Hrvatska policija sudjelovala je velikoj međunarodnoj operaciji kodnog imena “Global chain” u kojoj je otkriveno gotovo 1.400 žrtava trgovanja ljudima. Među njima je bilo i 153 djece. Uhićeno je ukupno 219 osumnjičenih za sudjelovanje u slučajevima seksualnog iskorištavanja, iskorištavanja za kriminal, te prosjačenje.
Hrvatski istražitelji, kako je za N1 potvrđeno iz MUP-a RH, obavljali su provjere u sklopu akcije, no žrtve trgovine ljudima ni osumnjičene osobe nisu pronađene na hrvatskom teritoriju. U ovoj operaciji jedan od ciljeva bio je otkriti i razbiti najopasnije kriminalne mreže koje djeluju u EU, poput organizacija mafijaškog tipa, etničkih i obiteljskih organizacija i drugih strukturiranih mreža koje se bave trgovanjem ljudima.

Pokrenuto 276 novih istraga
Jean-Philippe Lecouffe, zamjenik izvršnog direktora Europola, Uprava za operacije izjavio je da je bliska i učinkovita suradnja na međunarodnoj razini između tijela za provedbu zakona i tijela za zaštitu granice neophodna kako bi oni koji iskorištavaju najranjivije skupine bili uhićeni.
“Impresivni ovogodišnji rezultati zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a pokazuju da se protiv užasnog kaznenog djela trgovanja ljudima najbolje boriti zajednički. Zbog toga izražavam zahvalnost svim zemljama i partnerima koji su još jednom udružili snage s Europolom u ovom globalnom pothvatu da se sruše kriminalne mreže”, poručio je. Uz Hrvatsku u akciji koju je predvodila policija iz Austrije sudjelovalo je još 37 zemalja.

Ukupno je pokrenuto 276 novih istraga. Otkrivene su 362 osumnjičene osobe a 219 ih je uhićeno. Pronađeo je 1374 žrtava – 1221 odrasla osoba i 153 djece, kojima je pružena pomoć. Oduzeto je 2.074 komada imovine stečene kaznenim djelom poput gotovine ili uređaja, te još 363 krivotvorene isprave.

Jeziv slučaj iz susjedne Mađarske
Istražitelji su se, kako je potvrđeno iz MUP-a RH, fokusirali posebno na akcije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi, kao i u zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini. Kako bi se provjerili svi podaci i omogućila razmjena informacija između sudionika, u sjedištu Frontexa u Varšavi bio je tijekom cijele akcije koordinacijski centar. Više u članku Ane Raić, N1.