Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na tri godine zatvora osuđen otac Mate Rimca: Izvlačio je novac iz brodske tvrtke

Iscrpne žalbe brodskog tužiteljstva koje smatra da je kazna od tri godine zatvora preblaga te obrane Ivana Rimca (62), oca vlasnika poznate automobilske tvrtke Mate Rimca, da kaznenog djela nema, da Rimac sebi osobno nije pribavio sebi nikakvu imovinsku korist te da je slučaj otišao u zastaru, nisu se dojmile sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu.

Naime, splitski sud je kao sud drugog stupnja potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Požegi prema kojoj je Rimac zbog dvije zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora i obvezatno plaćanje 663,61 eura paušalnog troška. Na požeškom sudu je postupak protiv Rimca, po optužnici dignutoj 2013., trajao nepuna dva mjeseca od 20. kolovoza do 24. listopada prošle godine i to nakon što je na taj sud spis delegiran iz Slavonskog Broda.

A s obzirom na odluku višeg suda, Rimčeva obrana i dalje ne posustaje te su podnijeli, kako je za Jutarnji list potvrđeno na požeškom sudu, zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude. “Prvostupanjska presuda ovog suda postala je pravomoćna 19. ožujka i izvršna 24. travnja 2024. I točno je da je podnesen zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude te je u tijeku postupak odnosno predmet je dostavljen 27. svibnja Državnom odvjetništvu RH-a na odgovor”, odgovorili su s Općinskog suda u Požegi.
Izreka prvostupanjske presude objavljena je lani, 24. listopada. Prema toj presudi Rimac mora na tri godine u zatvor zbog izvlačenja novca iz brodske tvrtke Slavonije DI koja se bavila preradom drva. Prema presudi, on je kao zamjenik predsjednika NO-a Slavonije DI dogovorio 2002. više poslova kojima je tvrtka izgubila novac, a koji je potom prebačen u tvrtku RIM i ZOV koju je osnovao s J. Zovkom.

Rimac je, tvrdi sud, 14. listopada 2002. prodao 15.208 kvadrata zemljišta Slavonije DI svojoj tvrtki za 529.842 eura, da bi samo dva dana poslije njegov partner u tvrtki RIM i ZOV to zemljište preprodao Alastoru za 948.670 eura. Sud smatra da je Rimac ciljano prodao zemljište ispod cijene, znajući da je njegov partner već bio dogovorio prodaju. Na isti je način uslijedila još jedna, izdašnija trgovina zemljištem. U obje trgovine Slavonija DI je izgubila, a tvrtka RIM i ZOV dobila više od 1,5 milijuna eura. (net.hr)