Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Tomašević: Očekujemo da Upravni sud poništi odluku HERA-e o opskrbi plinom

Zagrebački gradonačelnik Tomašević izjavio je u utorak kako očekuje da će Upravni sud poništiti odluku HERA-e kojom je Međimurje-plin dobilo opskrbu plinom u Zagrebu jer je u javnom natječaju počinjeno niz grešaka i nepravilnosti koje su protivne odredbama Zakona o tržištu plina.
Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO) podnijela je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke Hrvatske regulatorne energetske agencije (HERA) jer smatra da je natječaj, kojim je posao javne opskrbe plinom u Zagrebu dobilo Međimurje-plin, proveden nezakonito.

Radi se o odluci HERA-e o određivanju opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za distribucijsko područje operatora distribucijskog sustava Gradska plinara Zagreb (GPZ) za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine. Taj je posao, koji je dosad obavljao GPZO, dobila je tvrtka Međimurje plin iz Čakovca.
“Upravni spor pokrenut je budući da na odluku HERA-e koja je donesena 29. svibnja ne postoji mogućnost žalbe”, stoji u priopćenju Zagrebačkog holdinga.

Tomašević je na konferenciji za novinare rekao da je jedini pravni lijek bila tužba Upravnom sudu u kojoj GPZO ističe niz argumenata koji upućuju na to da je natječaj proveden nezakonito pa treba biti poništen.

Ključno je, kaže, da su Zakonom o tržištu plina propisani ključni kriteriji za odabir na natječaju – tehnička i stručna sposobnost ponuditelja da obavlja opskrbu u obvezi javne usluge, a HERA u natječaju uopće nije propisala da su subjekti koji se javljaju na natječaj dužni dostaviti dokaz da imaju kupljen plin.

Niz proceduralnih grešaka u javnom natječaju
Isto je tako bitna financijska sposobnost onih koji se javljaju na natječaj, a HERA je kao dokaz tražila samo neobvezujuću bankovnu garanciju, odnosno Pismo namjere koja nema nikakvu pravnu važnost.(N1)