Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Uvodi se sustav elektroničkog plaćanja cestarine

Hrvatske Autoceste iduće godine ukinut će 339 naplatnih postaja – uvodi se sustav elektroničkog plaćanja cestarine, prema prijeđenom kilometru bez zaustavljanja. Dakle posve je jasno da ne uvodimo vinjete, a novi način naplate cestarine stajat će nas 100 milijuna eura. Slovenija uvodi novi način naplate.

Gerenčir je otkrio kakav je način naplate cestarina za kamionski prijevoz i kako će to funkcionirati kod koncesionara autoceste u Sloveniji.

– Slovenski DARS 2016. godine sklopio je s konzorcijem Telekom Slovenije i QFree ugovor oko uvođenja novih cestarina. To nam slijedi sad, u tijeku ove godine. Oni imaju nekih sedam godina prednosti, tako da uvode apsolutno sve nove stvari. U drugom mjesecu smo im uvezli sustav interoperabilnosti, znači ako imate onaj ENC uređaj kao kod nas, kupljen u Telepassu u Italiji, možete s njim ići u Sloveniju. Isto tako sa slovenskim uređajem možete ići u Italiju, rekao je poduzetnik Mario Gerenčir.

– Mi smo na SAP-ovom sustavu razvili taj softver s našim koncesijskim partnerom Telekomom Slovenije. Što se tiče CO2 vaučera, to znači prema starosti vozila se uvodi naplata, odnosno penalizacija. Ako imate Euro 0 ili 1, plaćate najviše. Ako imate euro 6, plaćate 50% cestarina. Kako sam rekao, u Njemačkoj za električna i hidrogen-vozila naplaćuje se nula do kraja 2025, dodaje Gerenčir.
Osvrnuo se i na to zašto se Hrvatska ne okreće takvom modelu kamionskog prijevoza plaćanja po kilometru i količini ispušnih plinova:

– Ministarstvo transporta i HAC raspisali su prošle godine natječaj za novi sustav naplate i on je sad u fazi završetka. Mislim da će u idućih par tjedana donijeti odluku tko će izvoditi taj sustav. Taj sustav će biti osnova za sve ove nove servise koji idu. Postojeći sustav je implementiran 2002. i 2003. godine i jednostavno nije imao tih mogućnosti da bi se uvele nove stvari. Naša kompanija 20 godina bavi se ovim sustavima naplate, od Amerike do Slovenije. Mi smo u svakom slučaju stavili na raspolaganje naše kapacitete i znanje svim sudionicima u ovom natječaju. Imamo 170 ljudi. Pokrivamo deset država, znači kompletan Balkan. Zajedno smo otvorili prošle godine u Americi firmu. Kompletan naš tim je 90% u Zagrebu i imamo dio tima u Prištini, kaže Gerenčir.

S obzirom na to da tim sustavom Slovenci planiraju riješiti problem gužvi, Gerenčir je otkrio kako se to kod nas može regulirati:

– Njihov koridor pet koji prolazi od Maribora prema Trstu praktički je opterećen najviše s tim kamionskim prometom. Tu se penalizira promet kamionski za vrijeme kada osobna vozila i ljudi idu na posao između 6 i 9, odnosno kada se vraćaju s posla od 14 do 17. Tako da je ideja da se taj kamionski promet prebaci na noćne sate ili sate kad osobna vozila nisu prisutna toliko na cesti. To je moguće rješenje za naš promet, posebno u turističkoj zoni kada imamo velike čepove na prometnicama, zaključuje Gerenčir. (hrt)