Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Potvrđena presuda u aferi Agram: USKOK nije uspio dokazati krivnju Bandiću i Pripuzu

Visoki kazneni sud odbio je žalbe Uskoka i optuženika te potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu za nezakonita zapošljavanja, korištenja službenog automobila u privatne svrhe, zamjenu gradskog zemljišta i namještanje poslova zbrinjavanja otpada iz afere Agram.
Presudom VKS-a, prvostupanjska presuda kojom je osam optuženika oslobođeno, dvoje djelomično oslobođeno, a djelomično osuđeno, dok je troje optuženika osuđeno, postala je pravomoćna, izvijestio je prizivni sud. Prema ocjeni VKS-a, prvostupanjski sud nije počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka te je na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio odredbe Kaznenog zakona.

Prizivni sud je, ne navodeći identitete, naglasio da je prvostupanjski sud u odnosu na oslobađajući dio presude osnovano oslobodio šestero optuženika optužbi za zlouporabe u provođenju zbrinjavanja otpada na poticanje jednog od optuženika, pri čemu nije nastupila šteta niti je itko ostvario protupravnu korist.

VKS: Optuženici osnovano oslobođeni za zamjenu zemljišta
Tim dijelom optužnice bili su obuhvaćeni vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, Željko Horvat kao nekadašnji savjetnik pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, bivši v. d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo i nekadašnji direktor Čistoće Miljenko Benko.

Njih se teretilo da su 2013. i 2014., u dogovoru s bivšim gradonačelnikom Bandićem i bivšim predsjednikom Uprave ZG Holdinga Slobodanom Ljubičićem namještali Pripuzovoj tvrtki posao zbrinjavanja glomaznog otpada. Za Ljubičića je postupak bio razdvojen zbog njegove bolesti, dok je postupak protiv Bandića obustavljen jer je u međuvremenu preminuo.
VKS je izvijestio i da je prvostupanjski sud osnovano oslobodio nekadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića, nekadašnju načelnicu u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljku Rožanković, njezinu zamjenicu Ines Bravić i direktora građevinske tvrtke Bramgrad Branka Mihaljevića.

Četvorku se teretilo da su zamjenom zemljišta s tvrtkom Bramgrad oštetili Grad Zagreb u iznosu od 937.582 eura.

Također, VKS je utvrdio da je zagrebački Županijski sud osnovano oslobodio Petra Pripuza od optužbe da je poticao Slobodana Ljubičića na nezakonito zapošljavanje Tihane Colić u zagrebačku Gradsku plinaru. Prizivni sud je naglasio da je Pripuz oslobođen optužbe zbog poticanja na nezakonito zapošljavanje jer nije bilo dokaza da je do tog zapošljavanja došlo na njegovu inicijativu.

Pojašnjavajući pravomoćnost prvostupanjske presude za bivšeg predstojnika Bandićeva ureda Miru Lacu, osuđenog na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nezakonitog premještanja trojice radnika na bolje plaćena radna mjesta i korištenje službenih automobila u privatne svrhe, VKS je ustvrdio da izrečena kazna nije prestroga kako to tvrdi optuženik.

Prizivni sud je dodao da kazna izrečena Laci nije preblaga kako to tvrdi Uskok te da će ona i prema ocjeni drugostupanjskog suda ostvariti svrhu kažnjavanja. Tim dijelom optužnice bio je obuhvaćen i bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović koji je pred kraj suđenja priznao nezakonita zapošljavanja i korištenje službenog automobila u privatne svrhe te je dobio uvjetnu kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Krivnju za nezakonita zapošljavanja priznali su i nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i bivši šef Gradske plinare Ante Dodig, koji su sporazumno osuđeni na početku suđenja.

Bivši direktor ZET-a Ivan Tolić osuđen je zbog poticanja na nezakonito zapošljavanje jednog radnika u podružnici Holdinga koji nije ispunjavao uvjete za to mjesto te zbog nezakonitog zapošljavanja na već popunjenom radnom mjestu pomoćnika direktora. Za prvo kazneno djelo utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju osam mjeseci, a za drugo kazna zatvora u trajanju šest mjeseci te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju devet mjeseci.

Bandić i suradnici uhićeni 2014., dijelovi optužnice potvrđeni 2019. godine
Dugogodišnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum proglašen je krivim jer je na Bandićevo traženje osigurao dvojici radnika nezakonite premještaje na radna mjesta u Gradu Zagrebu s većim koeficijentom za obračun plaće. Jedna radnica uopće nije zadovoljavala uvjete tog radnog mjesta, a za drugu je sistematizirao novo radno mjesto te je osuđen na sedam mjeseci zatvora.
Bivši direktor Čistoće Miljenko Benko proglašen je krivim zbog poticanja na nezakonito zapošljavanje jednog radnika koji nije zadovoljavao uvjete za to radno mjesto te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju devet mjeseci.

Bandić i njegovi suradnici zbog afere Agram uhićeni su u listopadu 2014., a Uskok je optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika, njegovih suradnika te poslovnih partnera za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba predao sudu sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019. godine. (N1)