Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata Bidena i Trumpa

Prva debata američkih predsjedničkih kandidata Joea Bidena i Donalda Trumpa održat će se u sjedištu CNN-a u Atlanti.

Ankete pokazuju blago vodstvo Donalda Trumpa na nacionalnoj razini, a analitičari predviđaju neizvjesnu utrku do kraja.
Joe Biden se priprema za debatu sa svojim savjetnicima u predsjedničkom odmaralištu Camp David, gdje je improvizirana scena slična studiju CNN-a. Cilj 81-godišnjeg političara bit će uvjeriti birače da ima i plan i energiju za još jedan mandat, dok će 78-godišnji Donald Trump pokušati pokazati da se može ponašati predsjednički. Trump je pripreme započeo skupom u Filadelfiji i sastancima o vanjskoj politici.

Iako CNN nije objavio teme sučeljavanja, očekuju se pitanja o gospodarstvu, migraciji, pobačaju i napadu na Kongres 6. siječnja.

Povijesno, debate ne odlučuju pobjednika, ali su ključni trenutak u tijesnim utrkama poput ove za Bijelu kuću 2024. godine.

Kandidati su pristali na debatu bez publike i uz mogućnost isključivanja mikrofona ako budu upadali u riječ jedan drugome.

Prvu predsjedničku debatu obično prati oko 60 milijuna Amerikanaca, a očekuje se da će sučeljavanje Biden-Trump pratiti više od 60% građana.

Ova debata održava se neobično rano, prije stranačkih konvencija koje će se održati u srpnju i kolovozu, gdje će kandidati biti službeno potvrđeni, u Jutarnju kroniku iz Washingtona je javila Branka Slavica. (hrt)