Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Za tri dana istječe rok za prelazak na dopušteno prekoračenje u banci: “Ne čekajte zadnji čas!”

Građani imaju rok do 30. lipnja da svoja ranije odobrena prešutna prekoračenja po tekućem računu zamijene dopuštenim prekoračenjima, a od ukupno oko 1,7 milijuna potrošača koji su dobili ponude banaka, do kraja svibnja to ih je učinilo oko 800 tisuća.
“Na temelju informacija prikupljenih od banaka potpisnica Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, do 31. svibnja 2024. je 800 tisuća građana prihvatilo ponudu da svoja ranije odobrena prešutna prekoračenja zamijene dopuštenim prekoračenjima. Istovremeno je u bankama ostalo odobreno još oko 830 tisuća prešutno prihvaćenih prekoračenja”, istaknuto je u odgovoru Hrvatske narodne banke (HNB) na upit Hine.

Dakle, potrošači još uvijek imaju vremena do kraja tjedna odnosno do 30. lipnja ugovoriti dopušteno prekoračenje prema uvjetima koje su im ponudile banke. Nakon 30. lipnja potrošači će moći ugovoriti dopušteno prekoračenje na način da, prema vlastitim potrebama za financijskim sredstvima, podnesu zahtjev, a banke će te zahtjeve obrađivati u skladu sa svojom poslovnom politikom, naveli su iz HNB-a.
Iz središnje banke ističu da dopuštena prekoračenja građanima omogućuju povoljnije uvjete korištenja, što podrazumijeva ograničenje cijene u obliku maksimalno dopuštene efektivne kamatne stope (EKS) i zajamčenu otplatu na 12 mjesečnih rata u slučaju da se prekoračenje smanjuje ili ukida. Pored toga, prilikom ugovaranja dopuštenog prekoračenja potrošač dobiva od banke cjelovite informacije o uvjetima korištenja prekoračenja.

Inače, prema podacima HNB-a, krajem travnja ove godine ukupan minus građana po tekućim računima iznosio je 790,7 milijuna eura.

HUB savjetuje građanima da ne čekaju zadnji trenutak
Hrvatska udruga banaka (HUB) savjetuje građanima da prouče ponude koje su dobili od svojih banaka u kojima se nalaze detaljne informacije o proizvodu i mogućnostima ugovaranja te da ih razmotre i informiraju se u vezi svega što im je eventualno nejasno.

Ističu da pojedine banke nude mogućnost ugovaranja dopuštenog prekoračenja putem digitalnih kanala što olakšava postupak, a kod pojedinih banaka je ugovaranje moguće isključivo u poslovnici. Stoga, preporuka je klijentima da ne čekaju zadnji trenutak kako bi izbjegli potencijalne gužve u tom razdoblju.(N1)