Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinski dron pogodio skladište goriva u ruskoj Tambovskoj oblasti

Ukrajinske snage su rano jutros izvele napad bespilotnim letjelicama na skladište goriva u ruskoj Tambovskoj regiji, smještenoj 350 kilometara sjeveroistočno od granice. U napadu nitko nije ozlijeđen, a vatrogasci su na mjestu događaja, objavio je tamošnji guverner Maksim Jegorov. Kolika je materijalna šteta, nije naveo.
Rusija je zaprijetila zapadnim zemljama “izravnim sukobom” zbog “intenziviranja” letova američkih vojnih dronova iznad Crnog mora, u blizini Ukrajine, nekoliko dana nakon prvih prijetnji Washingtonu zbog ukrajinskog napada na Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Moskva smatra da pružanje pomoći Kijevu u obliku oružja, prikupljanja obavještajnih podataka i identificiranja meta na ruskom teritoriju čine SAD i njihove saveznike stranama u sukobu u Ukrajini.

Letovi američkih dronova “povećavaju vjerojatnost incidenata u zračnom prostoru s ruskim zrakoplovima, što povećava rizik od izravnog sukoba između Sjevernoatlantskog saveza i Ruske Federacije”, upozorilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju.

– Zemlje NATO-a bit će za to odgovorne, upozorilo je ministarstvo, dodajući da je ministar obrane Andrej Belousov naredio glavnom stožeru da poduzme mjere kako bi se brzo odgovorilo na provokacije. Jer, po ruskom ministarstvu, američki dronovi služe za “izviđanje i određivanje meta za precizno oružje koje je Zapad dao ukrajinskim oružanim snagama”. (hrt)