Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izbori u Iranu: Drugi krug 5. srpnja, vodi umjereni kandidat

Iran će 5. srpnja održati drugi krug predsjedničkih izbora nakon što ni jedan kandidat na izborima u petak nije osigurao više od 50 posto glasova birača, priopćilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.

Izbori na kojima se traži zamjena za tvrdolinijaša Ebraima Raisija nakon njegove pogibije u helikopterskoj nesreći svela se na tijesnu utrku između jedinog umjerenog kandidata, od četvorice koji su ušli u utrku, i štićenika vrhovnog vođe Alija Hamneija iz ultrakonzervativnih redova.

Nakon više od 24 milijuna prebrojanih glasova, reformist Masud Pezeškian i tvrdolinijaš Said Džalili nalaze se u izjednačenoj utrci.

Moć u Iranu, međutim, u konačnici je u rukama vrhovnog vođe, ajatolaha Hamneija, koji djeluje kao šef države i ima zadnju riječ u svim strateškim pitanjima te je također i vrhovni zapovjednik iranskih oružanih snaga, dok je predsjednik tek broj dva u iranskoj strukturi vlasti.

Stoga, kakav god ishod drugog kruga izbora bio, neće značiti nikakvu značajniju promjenu u politici iranskog nuklearnog programa ili podršci raznim milicijama i terorističkim skupinama diljem Bliskog istoka, ocjenjuje agencija Reuters.
Odaziv na izborima bio je oko 40 posto, po podacima ministarstva unutarnjih poslova, što je najniži postotak od revolucije 1979.

Izbori su održani u vrijeme teške gospodarske krize i napetosti sa Zapadom, a mnogi Iranci, poglavito mladi, izgubili su vjeru u mogućnost većih političkih promjena.

Smrt mlade Kurdkinje Mahse Amini u jesen 2022. izazvala je prosvjede diljem zemlje koji su brutalno ugušeni.(M.M./HRT/Hina)