Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović nakon šokantne odluke razgovarao s predsjednikom Crne Gore, evo kakav je zaključak donesen

Milatović je istakao da su na vanjskopolitičkom planu prioritet Crne Gore dobrosusjedski odnosi i EU integracije

  • Obostrana dužnost je da se sa pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu, a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom – poručeno je u razgovoru predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, prenosi crnogorski dnevnik Pobjeda.

Naime, Milatović je na mreži X objavio kako je razgovarao sa Milanovićem nakon što je jučer u parlamentu usvojena Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu.

  • Složili smo se da je naša obostrana dužnost da se sa pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu; a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, koji niko ne poriče i čije se godišnjice već desetljećima službeno obilježavaju – naglasio je Milatović.

Milatović je istakao da su na vanjskopolitičkom planu prioritet Crne Gore dobrosusjedski odnosi i EU integracije.

  • Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa – poručio je Milatović na mreži X.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je sinoć glasovima 41 poslanika iz parlamentarne većine podržala inicijativu prosrpske struje u Crnoj Gori, dok je poslanik Ilir Čapuni iz Albanske alijanse glasao protiv.

Poslanici Albanskog foruma Artan Čobi i Nikola Camaj bojkotovali su jučerašnju sjednicu.

Većina poslanika opozicije odlučila je da napusti skupštinsku salu prilikom glasanja, smatrajući da je ovaj dokument usvojen pod diktatu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da može ugroziti crnogorski europski put i odnose sa Hrvatskom. Upozorili su da će odgovornost za eventualne posljedice direktno snositi premijer Milojko Spajić i njegov Pokret Europa sad.

Dva poslanika PES-a Tonći Janović i Miodrag Laković, za razliku od svojih kolega, nisu glasali za Rezoluciju. Laković je ocijenio da je ovo pitanje trebalo odložiti za narednu godinu te se o njemu izjasniti nakon dijaloga s Hrvatskom nacionalnom zajednicom, Hrvatskom i Srbijom.

Nisu glasale ni nezavisne poslanice Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović. (L.G., jutarnji.hr)