Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Demokrati odlučili stati na kraj nagađanjima: ‘Nema promjena, loše se debate događaju‘

Republikanci su oštro reagirali na tvrdnje demokrata da je Bidenov loš učinak u raspravi samo loš nastup

Izvori iz vrha Demokratske stranke u Sjedinjenim Državama u nedjelju su isključili mogućnost zamjene predsjednika Joea Bidena kao svojeg kandidata nakon slabog nastupa u nedavnoj TV debati i pozvali članove stranke da se radije usredotoče na posljedice drugog predsjedničkog mandata protukandidata Donalda Trumpa.

Nakon što se danima dizala prašina oko Bidenove kandidature i ishoda izbora 5. studenoga, čelnici Demokratske stranke odlučno su odbacili pozive da njihova stranka izabere mlađeg predsjedničkog kandidata. Biden (81) družio se s članovima obitelji u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu, a njegova politička budućnost vjerojatno je bila tema razgovora.

Svejedno su i dalje glasni oni koji pozivaju na zamjenu Bidena kao demokratskog kandidata, a anketa CBS-a objavljena nakon debate pokazala je skok od 10 posto u broju demokrata koji vjeruju da se Biden ne bi trebao kandidirati za predsjednika, kojih je sada 46 posto u odnosu na 36 posto u veljači.

“Tužna je istina da bi se Biden trebao povući iz utrke, za dobrobit nacije kojoj je tako predano služio pola stoljeća”, pišu novine Atlanta Journal-Constitution u nedjeljnoj kolumni. “Sudbina mirovine sada je neminovna predsjedniku Bidenu.”

“Apsolutno ne”, odgovorio je demokratski senator iz savezne države Georgije Raphael Warnock, jedan od nekoliko demokrata koji se smatraju potencijalnom zamjenom za Bidena.

“Loše debate se događaju”, rekao je Warnock za NBC-jev program Meet the Press.

“Pitanje je: Za koga se Donald Trump ikada založio osim za sebe i ljude poput sebe? Uz Joea Bidena sam i naš je zadatak osigurati da on u studenom pređe ciljnu crtu”, ustraje Warnock.

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries, koji bi mogao postati predsjednik donjeg doma Kongresa sljedeće godine ako njegova stranka uspije preuzeti kontrolu nad Domom u studenom, priznaje da je Biden pretrpio neuspjeh u svojoj debati s bivšim predsjednikom Trumpom, republikanskim kandidatom.

“Vjerujem da neuspjeh nije ništa drugo nego priprema za povratak”, rekao je za MSNBC. “Dakle, trenutak u kojem se trenutačno nalazimo je trenutak povratka, i od svih nas će biti potrebno da upremo snage, artikuliramo poruku o tome zašto je demokratska opcija najbolje opremljena nositi se s izazovima s kojima se suočava američki narod.”

Još jedan demokrat iz vrha stranke u Zastupničkom domu, zastupnik James Clyburn, složio se. “Trebao bi ostati u ovoj utrci. Trebao bi ubuduće pokazati svoju sposobnost da vodi zemlju”, rekao je za CNN.

Tijekom debate, Biden je održao neuvjerljiv nastup uz zaustavljanje i promukli glas, zapetljavši se nekoliko puta u svoje riječi. Neki su demokrati kasnije privatno ocijenili da bi se ova debata mogla pokazati diskvalificirajućim faktorom.

Republikanci su oštro reagirali na tvrdnje demokrata da je Bidenov loš učinak u raspravi samo loš nastup.

“Ideja da je Biden imao lošu noć ne drži vodu. Imao je loše predsjedništvo, imao je katastrofalnu debatu”, rekla je senatorica Lindsey Graham, republikanka iz Južne Karoline, za CNN. (Hina, jutarnji.hr)