Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Karibima u roku 24 sata prijeti veliko razaranje, stručnjaci zapanjeni: ‘Ovako nešto u lipnju još nismo vidjeli…‘

Sezona uragana službeno traje od početka lipnja do kraja studenog, ali je samo nekoliko do sad zabilježen snažni uragan prije srpnja

U Atlantskom oceanu formiran je prvi uragan ove sezone – Beryl. Formirao se u petak navečer, a prognostičari kažu kako ima potencijal u narednim danima prerasti u oluju kategorije 3 (oznaka za oluje s maksimalnom brzinom vjetra između 178 i 207 kilometara na sat) dok se kreće od Kariba prema Meksičkom zaljevu. Očekuje se da će Beryl danas navečer stići do karipskih otoka Barbadosa, Dominike, Grenade i Martinika, piše BBC.

Prognostičari Nacionalnog centra za uragane predviđaju da će do trenutka kada oluja stigne do Otočja Windward, koji se nalazi zapadno od Barbadosa, puhati vjetrovi “snage uragana koji su opasni po život”. Četiri osobe su poginule zbog tropske oluje Alberto, koja je stigla 20. lipnja do sjeveroistočnog Meksika, a očekuje se da će Beryl biti još opasniji.
Meteorološka služba Barbadosa izdala je upozorenja na nestanak struje i moguće bujice visoke i do 15 centimetara koje bi mogle nastati nakon jakih kiša.

“Stvarnost je takva da nismo u poziciji točno znati s kakvim ćemo se s vremenom suočiti”, rekla je u petak premijerka Barbadosa Mia Amor Mottley.
Sezona uragana službeno traje od početka lipnja do kraja studenog, ali je samo nekoliko do sad zabilježen snažni uragan prije srpnja. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) zbog toga je izdala iznenađujuće upozorenje o aktualnoj sezoni – do kraja godine očekuju do 25 imenovanih oluja, a između osam i 13 njih moglo bi se razviti u uragane. U sezoni uragana 2023. bilo je 19 imenovanih oluja.

Ako uragan Beryl nastavi putanjom koju neki prognostičari predviđaju i razvije se u oluju kategorije 3, bio bi to jedan od najranijih dolazaka takve oluje.
“Zapanjujuće je vidjeti prognozu za veliki uragan (kategorije 3+) u lipnju bilo gdje u Atlantiku, a kamoli ovako daleko na istoku u dubokim tropima”, rekao je Michael Lowry, stručnjak za uragane na društvenim mrežama.

“Samo pet velikih (kategorije 3+) uragana zabilježeno je u Atlantiku prije prvog tjedna srpnja. Beryl bi bio šesti i najraniji”, dodao je. (K.Z., jutarnji.hr)