Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Počinje prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Održava se prvi krug izbora za Nacionalnu skupštinu Francuske, a predsjednik Emmanuel Macron želio bi povećati relativnu većinu u donjem domu koju ima njegov Renesansni pokret, dok je čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen uvjerena da će osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu.

Biračka mjesta otvaraju se u 8 ujutro, a pravo glasa ima 49,3 milijuna ljudi.

Glasovanje u nizu prekomorskih teritorija već je počelo.

Macron je raspisao prijevremene izbore nakon što je krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen ostvarilo velike uspjehe na izborima za Europski parlament početkom ovog mjeseca.

Stranka Marine Le Pen osvojila je 9. lipnja na europskim izborima oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim europskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke.

RN vodi u predizbornim anketama i ispred novog ljevičarskog saveza, Nove narodne fronte (NPF), nedavno osnovane da se natječe na izborima.

Centristička Renesansa je na trećem mjestu.

Velika je nepoznanica može li RN osvojiti apsolutnu većinu odnosno 289 mjesta u Narodnoj skupštini. Najnovija anketa Ifopa je u srijedu pokazala da će RN i njegovi saveznici osvojiti između 220 i 260 zastupničkih mjesta. (hrt)