Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zagrebačka Hitna noćas imala 80 intervencija, jučer više od 100

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba noćas je imao čak 80 intervencija, a jučer više od 100. Pomoć su uglavnom zatražili srčani i plućni bolesnici te osobe starije životne dobi, rekao je voditelj smjene u Nastavnom zavodu dr. Jozo Brkić.
Nagle promjene vremena opasne su za sve one narušena zdravlja, a što savjetuju liječnici, pitali smo voditelja smjene u Nastavnom zavodu dr. Jozu Brkića.

– Jučer smo zabilježili povećan broj intervencija, kao i prošle noći. Jučer je bilo više od 100, a noćas oko 80 intervencija. Dobrim dijelom mogu se povezati s toplinskim valom, odnosno povećanom temperaturom. To su ljudi koji imaju problema sa srcem, plućima, dakle, s kardiorespiratornim sustavom, rekao je.

Dodao je i da pomoć traže i mlade osobe.

– Dođe im slabo ako ne uzimaju dovoljno tekućine i nisu ništa pojeli.

Apelira na građane da piju dosta tekućine, jedu laganu hranu, a svi kronični bolesnici da uzimaju propisanu terapiju.

Ističe da barem po noći trebamo rashladiti stanove i da budemo oprezni s klimatizacijom, i u stanovima i u automobilima. Razlika treba biti sedam do 10 stupnjeva kad su ekstremne vrućine, u automobilima prije dolaska na destinaciju klimatizaciju treba isključiti da se organizam privikne.

Visoke temperature, koje će se prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas kretati između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva, mogu utjecati na zdravlje pa je potrebno zaštititi se od vrućine, posebno osobe sa zdravstvenim problemima, djeca i trudnice.

Izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, osobito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje, potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Treba smanjiti količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, ugasiti umjetna svjetla te što više električnih uređaja.

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane, široke, svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Također redovita upotreba kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja.

Ako je moguće, valja izbjegavati naporan fizički rad.

Osobitu brigu valja posvetiti djeci – dojenčad do 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu, a djeca do kraja prve godine ne smiju se izlagati izravnom suncu, te valja upotrebljavati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtara. (hrt)