Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bijela kuća zabrinuta zbog Dodika, moguće nove sankcije

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je u ponedjeljak kako je Bijela kuća zabrinuta nastavljenim secesionističkim prijetnjama lidera bosanskih Srba Milorada Dodika te je najavio kako će vlada SAD na takve prijetnje reagirati.

U objavama na društvenoj mreži X Sullivan se oglasio nakon što je Dodik prošlog tjedna potvrdio kako su vlasti Republike Srpske izradile prijedlog sporazuma o “mirnom razdruživanju” BiH koji kane poslati Federaciji BiH na očitovanje.

Sadržaj tog dokumenta još nije objavljen, a Dodik je rekao kako on predviđa prijelazno razdoblje od tri do pet godina u kojemu bi dva entiteta, prema njegovim planovima, dogovorom odlučila o prestanku postojanja BiH kao države.

Na to je Sullivan odgovorio porukom kako su SAD zabrinute Dodikovim pojačanim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH.

– Nastavit ćemo odgovarati na secesionistička djelovanja i aktivnosti i napade na Daytonski sporazum, što uključuje uvođenje novih sankcija, napisao je ključni savjetnik predsjednika Joea Bidena.(hrt)