Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Dodik u problemima, oduzeta mu je kontrola nad parlamentom BiH: Je li kucnuo čas za tektonske promjene?

Jedno od pet mjesta u klubu Srba u tom tijelu pripalo oporbenoj Partiji demokratskog progresa (PDP),

Politička stranka koju predvodi Milorad Dodik u ponedjeljak je ostala bez kontrolnog paketa u Domu naroda parlamenta BiH nakon što je jedno od pet mjesta u klubu Srba u tom tijelu pripalo oporbenoj Partiji demokratskog progresa (PDP), čime je otvorena teorijska mogućnost preustroja vlasti na državnoj razini.

PDP-u je, izvlačenjem kuglica obavljenom u sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Sarajevu, pripao mandat u Domu naroda nakon sudskog postupka u kojemu se utvrđivala ispravnost glasanja obavljenog u parlamentu Republike Srpske nakon izbora 2022.

Dom naroda čine po tri zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda koje delegiraju entitetski parlamenti. Taj dom mora potvrditi svaki zakon kojega donese Zastupnički dom, a uvjet za to je glas najmanje po dva zastupnika iz svakog nacionalnog kluba. Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) do sada je imao četiri zastupnika u klubu Srba, a oporbena Srpska demokratska stranka (SDS) jednog.

Sudskom je presudom utvrđeno kako je parlament RS ranije neopravdano označio neispravnima glasačke listiće po kojima je PDP i ranije mogao istaknuti svog kandidata za zastupnika u Domu naroda, a s obzirom na to da su ta stranka i SNSD imale podjednaku potporu zastupnika u entitetskom parlamentu, o tome tko će dobiti mandat odlučivalo se lutrijom.

Nenad Vuković, glavni tajnik PDP-a koji je nakon izvlačenja kuglica iz bubnja i dobio mandat u Domu naroda, izjavio je novinarima kako će sada prvi potez njegove stranke biti inicijativa za smjena sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH.

“Ovo je za nas najlošiji sastav Vijeća ministara do danas”, kazao je Vuković dodajući kako promjena odnosa snaga u Domu naroda državnog parlamenta može promijeniti političke prilike u cijeloj BiH.

Dodikova stranka dio je vladajuće koalicije na državnoj razini, u kojoj su i HDZ BiH te tri stranke bošnjačko-građanskog bloka odnosno SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP).

Ta je koalicija blokirana od ožujka jer Dodik odbija surađivati nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt tada nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona pa Vijeće ministara ne može predlagati zakone.

Za smjenu Vijeća ministara PDP odnosno sadašnja oporba u RS mora osigurati potporu HDZ-a i “trojke” u oba doma državnog parlamenta.

Vuković je potvrdio kako za sada nema jamstva da se može formirati nova izvršna vlast, no u PDP-u smatraju kako je vrijeme da se o učinkovitosti ove sadašnje svi očituju, a onda donese odluka što dalje. (Hina, jutarnji.hr)