Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nakon velikih napetosti riješena kriza u BiH: ‘Nema raspada koalicije, uspjeli smo se dogovoriti‘

Čović je nakon dvoipolsatnog sastanka iza zatvorenih vrata izašao sam pred novinare

Vladajuća koalicija u BiH usuglasila je proračun te zemlje za 2024. te postigla dogovor o prioritetima važnim za otvaranje pregovora s Europskom unijom čime je spašen i njezin opstanak, izvijestio je na kraju zajedničkog sastanka održanog u ponedjeljak u Mostaru čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Posljednjih tjedana vrlo nervozne poruke uz nagovještaj mogućeg razlaza koalicije koju uz HDZ BiH čine SNSD te probošnjačka Trojka okupljena oko SDP-a BiH upućivali su vodeći ljudi, ponajprije čelnik Republike Srpske Milorad Dodik i šef diplomacije te zemlje i čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Čović je nakon dvoipolsatnog sastanka iza zatvorenih vrata izašao sam pred novinare objavljujući da je potpisan zaključak prema kojemu su se lideri pet stranaka usuglasili da će raditi na ekonomskim i reformskim pitanjima umjesto političkim koje su proteklih mjeseci državnu koaliciju doveli pred pucanje.

  • U tome duhu smo potpisali jedan zajednički zaključak koji veže pet stranaka i dogovorili da proračun Bosne i Hercegovine bude na dnevnome redu sjednice Vijeća ministara u četvrtak, rekao je Čović.

Uvjet na kojemu su vlasti Republike Srpske inzistirale za potporu donošenju proračuna bila je raspodjela sredstava entitetima koja su zamrznuta na zajedničkome računu državne Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Dogovoreno je da se raspodjele sredstva od Regulacijske agencije za komunikacije koja prikuplja novac od korištenja radiofrekvencijskog spektra.

Čelnik HDZ-a BiH je pojasnio kako u zaključku nema pitanja oko kojih vodeće hrvatske, bošnjačke i srpske stranke imaju prijepore poput Zakona o sudovima, pitanju odlaska i ostanka stranih sudaca Ustavnoga suda BiH.

  • Uvjeren sam da je to dobar put, pojasnio je.

Po njegovu mišljenju iskorak oko proračuna BiH čije je donošenje i uvjet za pristup sredstvima Europske komisije iz Plana rasta te druge reforme daju Bosni i Hercegovini prigodu za otvaranje pregovora s EU.

Čović je uvjeren da će se to dogoditi u listopadu za vrijeme mađarskog predsjedanja unijom. (Hina, jutarnji.hr)