Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zbog sumnje da je ubila svoju bebu u Zagorju uhićena 22-godišnjakinja

Zbog sumnje da je ubila svoje novorođenče u Svetom Križu Začretje uhićena je 22-godišnjkinja protiv koje je nakon ispitivanja u tužiteljstvu pokrenuta istraga, a sud joj je odredio istražni zatvor.

Marijana Mužar, policijska službenica za odnose s javnošću PU krapinsko-zagorske, potvrdila je da su dovršili kriminalističko istraživanje povodom pronalaska tijela novorođenčeta na području Svetog Križa Začretje 29. lipnja.

Na mjestu događaja obavljen je očevid kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, u suradnji s policijskim službenicima PU krapinsko-zagorske. Nakon obavljenog očevida, tijelo novorođenčeta prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Zbog sumnje u teško ubojstvo policija je 22-godišnjakinju uhitila, predala pritvorskom nadzorniku i protiv nje podnijela kaznena prijava nadležnom odvjetništvu.

Imajući u vidu zaštitu i dobrobit obitelji nismo u mogućnosti iznositi više detalja provedenih izvida kriminalističkog istraživanja, priopćili su iz policije.

O tragičnom slučaju oglasio se i DORH.

“Dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je, zajedno s nadležnim službama Policijske uprave krapinsko-zagorske, 29. lipnja 2024., provela očevid u jednom mjestu na području Krapinsko-zagorske županije povodom osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela te je u suradnji s nadležnom policijskom upravom poduzelo druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. lipnja 2024., u službi dežurstva, povodom podnesene kaznene prijave nadležne policijske uprave, ispitalo hrvatsku državljanku (2002.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teško ubojstvo iz članka 111. točke 2. Kaznenog zakona na štetu novorođenčeta, nakon čega je doneseno rješenje o provođenju istrage.

Ovo državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja okrivljenice, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2., 3. i 4. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljenici 30. lipnja 2024., odredio istražni zatvor po predloženim zakonskim osnovama.

Državno odvjetništvo objavljuje ovo priopćenje kao odgovor na zaprimljene upite novinara, a druge informacije neće davati zbog zakonom propisanih ograničenja”, stoji u priopćenju DORH-a. (hrt)