Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Francuski kandidati odustaju od drugog kruga da bi blokirali krajnju desnicu

Protivnici francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) intenzivirali su svoje pokušaje da spriječe pobjedu krajnje desničarske stranke u utorak jer je više kandidata reklo da će odustati od drugog kruga izbora ovog vikenda kako bi izbjegli podjelu glasova protiv RN-a.
Oko 180 i više kandidata potvrdilo je da neće sudjelovati u nedjeljnom drugom krugu za francuski nacionalni parlament od 577 mjesta, prema procjenama lokalnih medija. Ostali imaju vremena do 18 sati da donesu odluku.

RN Marine Le Pen je ostvario dobar rezultat u prvom krugu glasanja održanom u nedjelju nakon što se kockanje predsjednika Emmanuela Macrona s prijevremenim izborima izjalovilo, ostavivši njegov centristički tabor na niskom trećem mjestu iza na brzinu formiranog lijevog saveza.

Za većinu u parlamentu potrebno je osvojiti 289 mjesta.

“Utakmica nije gotova”
Anketari su izračunali da je prvi krug stavio RN na pravi put za osvajanje između 250-300 mjesta. Ali to je bilo prije taktičkih povlačenja i međustranačkih poziva glasačima da podrže kandidata koji je u najboljoj poziciji da porazi lokalnog suparnika iz RN-a.

“Utakmica nije gotova”, rekla je socijalistička gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo za France 2. “Moramo mobilizirati sve svoje snage”, dodala je.
RN je neprijateljski raspoložen prema daljnjoj integraciji u Europsku uniju i smanjio bi financiranje EU-a. Skupine za ljudska prava izrazile su zabrinutost oko toga kako će se njezina politika “Francuska na prvom mjestu” i politika protiv migranata primijeniti na etničke manjine, dok se ekonomisti brinu zbog njezinih njezinih velikih planova potrošnje.

“Republikanska fronta”
Prvotno je bilo riječi da se Macronovi saveznici neće povući u lokalnim nadmetanjima u korist bolje pozicioniranih protukandidata ako dolaze iz radikalne ljevičarske stranke Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Melenchona.

Međutim, Macron je u ponedjeljak na sastanku ministara iza zatvorenih vrata u Elizejskoj palači rekao da je glavni prioritet blokiranje RN-a kako ne bi dobio vlast te da se kandidati LFI-ja mogu podržati ako bude potrebno.

“Republikanska fronta” je djelovala i prije, kao 2002. kada su se glasači svih boja okupili iza Jacquesa Chiraca kako bi porazili oca Le Pen, Jean-Mariea, na predsjedničkim izborima.

RN strategija omekšavanja imidža pokazala se uspješnom
Međutim, nije sigurno da su birači ovih dana voljni slijediti smjernice političkih vođa o tome kome će dati svoj glas, dok su napori Marine Le Pen da omekša imidž svoje stranke urodili plodom.
Le Pen je u utorak ponovila svoju tvrdnju da RN neće pokušati formirati vladu ako ona i njezini saveznici ne budu imali funkcionalnu većinu u parlamentu.

“Ne možemo pristati na formiranje vlade ako ne možemo djelovati, to bi bila najgora izdaja naših birača”, rekla je za radio France Inter.

Pod pretpostavkom da nakon nedjelje nijedna skupina nema izravnu većinu, političari širom spektra predložili su različite načine postupanja kako bi se do Macronov mandat proveo do kraja.

Premijer Gabriel Attal sugerirao je da bi glavne stranke desnice, ljevice i centra mogle formirati ad hoc saveze kako bi glasali o pojedinačnim dijelovima zakona u novom parlamentu.

Xavier Bertrand iz stranke desnog centra Republikanci (LR), pozvao je u utorak na “privremenu vladu” koja će voditi Francusku do sljedećih predsjedničkih izbora.

U slučaju “kohabitacije” između Macrona i vlade na čelu s RN-om, Le Pen se osvrnula na medijska nagađanja da on planira izvršiti ključna imenovanja u javnom sektoru s ciljem sprječavanja RN-a da provodi svoju politiku.

Iako nije rekla da ima bilo kakve dokaze da se o tome radi, Le Pen je rekla da bi svaki takav potez predstavljao “administrativni udar”. (Hina, N1)