Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Vrhovni sud presudio da Trump ima imunitet: “Može samom sebi udijeliti oprost”

Vrhovni sud SAD-a presudio je da bivši američki predsjednik Donald Trump može uživati imunitet od kaznenog progona za pojedine radnje koje je poduzeo tijekom mandata da bi poništio rezultate predsjedničkih izbora 2020.
Podijeljeni Vrhovni sud je odbacio odluku nižeg suda kojom je Trumpu onemogućeno da se zaštiti od kaznenog progona, uključujući i za optužbe za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020., obrazloživši da su bivši predsjednici zaštićeni od kaznenog progona za “službene” radnje.

Američki posebni tužitelj Jack Smith optužio je Trumpa za urotu s ciljem poništavanja pobjede Joea Bidena na izborima 2020., kao i za prevaru kako bi ostao na dužnosti.
Sud je danas presudio da su bivši predsjednici zaštićeni od kaznenog progona za radnje koje poduzimaju u okviru svojih ustavnih ovlasti, za razliku od radnji poduzetih u “privatnom kapacitetu”.

“Zaključujemo da prema našoj ustavnoj strukturi odvojenih ovlasti, priroda predsjedničkih ovlasti zahtijeva da bivši predsjednik ima određeni imunitet od kaznenog progona za službena djela tijekom svog mandata”, obrazložio je glavni sudac John Roberts, dodajući da u pogledu predsjednikovog izvršavanja njegovih temeljnih ustavnih ovlasti taj imunitet “mora biti apsolutan”.

“No, predsjednik ne uživa imunitet za neslužbena postupanja, a nije sve što predsjednik čini službeno. Predsjednik nije iznad zakona”, pojasnio je Roberts.

Presuda, donesena sa šest glasova “za” i tri “protiv”, riskira daljnje odgađanje saveznog suđenja za zavjeru u vezi s napadom na Kongres 6. siječnja 2021. Odlukom sudaca zapravo je odbijena presuda protiv Trumpa iz veljače kada je savezni prizivni sud presudio da se bivši predsjednik ne može pozvati na načelo imuniteta za kaznena djela koje je navodno počinio kako bi blokirao potvrdu pobjede Joea Bidena na izborima 2020.

Trump je republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 5. studenoga na kojima će se sučeliti s današnjim stanarom Bijele kuće Joe Bidenom.

Pravni tim bivšeg predsjednika je na raspravi 25. travnja iznio argumente sucima kojima je tražio potpunu zaštitu bivših predsjednika od kaznenih optužnica, “potpuni imunitet” za sve službene radnje poduzete tijekom predsjedničkog mandata. (N1)