Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Velika istraga u Italiji: ‘Znate li koliko Dior plaća za izradu torbice koju poslije prodaju za 2600 eura?‘

Modna marka je osim po torbicama, poznata i po ostaloj vrhunskoj robi poput nakita i odjeće

Nedavna istraga Diorovih dobavljača otkrila je da luksuzna modna marka, koja je inače u vlasništvu LVMH-a, plaća iznenađujuće nisku cijenu za proizvodnju torbica koje kasnije prodaju za 2780 dolara, prenosi TheStreet.

Modna marka je osim po torbicama, poznata i po ostaloj vrhunskoj robi poput nakita i odjeće, koji često dolaze s paprenom cijenom. LVMH je bio pod istragom vlasti u Italiji, koje su provjeravale radne uvjete u njihovim tvornicama.

Jedna od njih je bila i tvornica koja proizvodi Dior torbe, a prema dokumentima koje su vlasti otkrile, luksuzna modna marka plaća dobavljaču samo 57 dolara za izradu torbica. Iste kasnije kupcima prodaju po cijeni od skoro tri tisuće dolara.
U tvornicama brenda Giorgio Armani bila je slična situacija, jer je tvrtka plaćala 99 dolara za proizvodnju torbi koje su kasnije u njihovim dućanima koštale 1900 dolara. Prema novom izvješću Wall Street Journala, cijene proizvodnje ne uključuju trošak materijala, dok tvrtke “zasebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda”.

Vlasti su istragu započele nakon optužbi da obje tvrtke iskorištavaju strane radnike kako bi proizveli luksuznu robu po niskim cijenama. LVHM je također prošlog mjeseca, piše Reuters, završio u sudskom postupku zbog poslovanja s tvrtkama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u tvornicama kako bi mogli imati “radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno”.
Sigurnosni uređaji također su bili uklonjeni iz strojeva, kako bi radnici njima upravljali bržim tempom, što je omogućilo smanjenje troškova i naplatu niže cijene Dioru, prenosi Reuters. Talijanske vlasti tvrde da Dior nije poduzeo mjere za provjeru radnih uvjeta u tvornicama tvrtki s kojima je surađivao i periodične revizije svojih dostavljača unazad nekoliko godina. (L. Vidović, jutarnji.hr)