Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Keir Starmer: Britanija je spremna za promjene

Vođa laburista Keir Starmer rekao je da je Britanija glasala za promjene i da je vrijeme da njegova stranka to provede.

– Večeras su ljudi ovdje i širom zemlje rekli svoje, a to je da su spremni za promjeu, kazao je Starmer nakon što je osvojio mjesto u parlamentu.

– Promjena počinje ovdje.

Ranije objavljene izlazne ankete pokazale su da su laburisti pobijedili na nacionalnim izborima s jasnom većinom, stavljajući Starmera na put da preuzme dužnost premijera od Rishi Sunaka i okonča 14 godina vladavine konzervativaca.
Starmer je bivši odvjetnik za ljudska prava, a zatim državni tužitelj kojeg je neumoljiva ambicija i silna radna etika dovela do najviše političke dužnosti u Britaniji.

Taj 61-godišnjak, nazvan po osnivaču laburista Keiru Hardieju, prvi je vođa oporbene stranke lijevog centra u više desetljeća koji stvarno potječe iz radničke klase.

“Moj tata je bio alatničar, moja mama je bila medicinska sestra”, Starmer često govori glasačima, suprotstavljajući se prikazima protivnika da je on oličenje samodopadne, liberalne londonske elite.

Kritičari ga nazivaju neinspirativnim oportunistom, ali pristaše ustraju na tome da je menadžerski pragmatičar koji će premijerskoj dužnosti pristupiti na isti način na koji je pristupio svojoj pravnoj karijeri: neumorno i forenzički.

– Politika mora biti služenje, rekao je Starmer u nedavnom govoru u kampanji, ponavljajući svoju mantru da je “zemlja na prvom mjestu, a stranka na drugom”.

Keir Starmer i njegova supruga Victoria, koja radi za državnu Nacionalnu zdravstvenu službu, imaju dvoje djece.

Prvih sto dana

Nakon što ga danas primi kralj Charles u Buckinghamskoj palači, Keir Starmer će otići u Downing Street 10, u sjedište vlade, gdje će održati govor i pozdraviti osoblje.

Potom će pozvati laburističke zastupnike koji će biti dio njegove nove vlade. Glavni ministri bit će objavljeni u satima koji će uslijediti.

Već u utorak novi premijer trebao bi otići na summit NATO-a u Washington, koji se održava na njegovu 75. obljetnicu. Mogla bi to biti prigoda da se susretne s ukrajinskim i američkim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Joeom Bidenom.

Laburist je obećao zadržati britansku potporu Ukrajini.

Keir Starmer će 18. srpnja dočekati europske čelnike u Engleskoj u palači Blenheim u kojoj je rođen Winston Churchill, na sastanku Europske političke zajednice, organizacije rođene 2022. s ambicijom jačanja kohezije, suradnje i dijaloga među zemljama kontinenta.

Starmer će tako imati priliku iznijeti detalje svog obećanja da će poboljšati sporazume s Europskom unijom nakon brexita.

Zastupnici će položiti prisegu 9. srpnja, a 17. srpnja s kraljevim govorom bit će obilježen početak rada novog parlamenta.

Parlamentarci će zasjedati do 31. srpnja kada odlaze na ljetnu pauzu i vraćaju se 2. rujna.

Od 22. do 25. rujna održat će se godišnji kongres laburista u Liverpoolu.

Keir Starmer obećao je da će “odmah” odustati od vrlo kontroverznog plana svog prethodnika Rishija Sunaka da deportira migrante u Ruandu.

Obećao je “promijeniti” Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon 14 godina vlasti torijevaca, obilježenih brexitom, štednjom i dubokom krizom kupovne moći.

Tri prioriteta Keira Starmera su ekonomska stabilnost, smanjenje lista čekanja u zdravstvenoj zaštiti i uspostava novih graničnih sigurnosnih snaga koje će se uhvatiti u koštac s rekordnim razinama ilegalne imigracije.

Nova vlada trebala bi se brzo oglasiti oko potpora izgradnji novih stanova. Laburisti su obećali izgraditi 1,5 milijuna domova u sljedećih pet godina.

Prava radnika su među prioritetnim temama laburista.

Keir Starmer namjerava preuzeti plan Rishija Sunaka da Ujedinjeno Kraljevstvo učini zemljom bez duhana, postupnom zabranom prodaje cigareta.

Prema planu koji je predstavio njegov prethodnik, mladi koji danas imaju 15 godina nikada ne bi trebali biti u mogućnosti legalno kupiti cigarete. (hrt)