Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Poznato tko je kriv za curenje osobnih podataka više od milijun vlasnika vozila

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) oglasila se o incidentu “curenja” osobnih podataka više od milijun fizičkih osoba vlasnika vozila.
AZOP je proveo nadzorna postupanja kod Centra za vozila Hrvatske (CVH), Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), kao i drugih pravnih subjekata koji su se povezivali s predmetnom povredom.

Navode kako je utvrđeno da navedeni poslovni subjekti ne raspolažu sa svim podacima sadržanim unutar sporne datoteke dostavljene od strane medija Agenciji (na USB sticku), niti imaju mogućnosti raspolaganja takvom strukturom osobnih podataka.
Također je nadzornim postupanjem utvrđeno da se struktura podataka, koja je dostavljena Agenciji, podudara s evidencijom kojom raspolaže Hrvatski ured za osiguranje (HUO) kao voditelj obrade osobnih podataka.

“Agencija, kao i druga nadležna tijela, provodi daljnje nadzorno postupanje u cilju utvrđenja svih relevantnih okolnosti iznošenja osobnih podataka iz baze Hrvatskog ureda za osiguranje te će po okončanju postupanja dodatno izvijestiti javnost”, navode u priopćenju.

“Ujedno ističemo kako po trenutno raspoloživim informacijama osobni podaci nisu dostupni široj javnosti, već su isti dostavljeni nadležnim tijelima koja provode postupanja iz svoje nadležnosti”, dodaju. (N1)