Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Francuska krajnja desnica tijesno vodi uoči nedjeljnih izbora

Krajnje desna nacionalistička stranka Marine Le Pen nastavlja padati u novim anketama javnog mnijenja objavljenim u petak uoči odlučujućeg kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj ovog vikenda.

Institut Ipsos predviđa da će Nacionalno okupljanje (RN) Le Pen i njezini saveznici osigurati 175 do 205 mjesta u parlamentu – daleko manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali je još uvijek u vodstvu.

Anketa Instituta Harris Interactive dala je krajnjoj desnici 185 do 215 mjesta.

Istraživanje Ipsosa stavilo je ljevičarski savez Nove narodne fronte (NFP) na drugo mjesto sa 145 do 175 mjesta.

I krajnja desnica i ljevica su ispred centrističkih saveznika predsjednika Emmanuela Macrona. Oni su na trećem mjestu u anketama, a Ipsos predviđa da će u nedjelju osvojiti 118 do 148 mjesta.
Prema Harris Interactiveu, ljevičarski savez mogao bi dobiti između 168 i 198 mjesta, a Macronov tabora 115 do 145 mjesta.

Francuska u nedjelju glasa u drugom krugu izbora kako bi odlučila o sastavu buduće Nacionalne skupštine. Samo 76 od 577 mjesta dodijeljeno je u prvom krugu prije tjedan dana.

Macronove centrističke snage i ljevičarski savez od tada su povukli stotine kandidata u taktičkom pokušaju da osiguraju poraz kandidata Le Pen.

Nakon velike pobjede Le Pen u prvom krugu mnogi u Francuskoj i Europi ostali su zapanjeni. Ankete pokazuju, međutim, da se utrka zaoštrila posljednjih dana i da bi glasanje u drugom krugu moglo dovesti do parlamenta bez jasne većine. (B.B.B./HRT/Hina)