Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izlaznost najveća od 1981., najavljeni masovni prosvjedi ako Le Pen pobijedi, na ulice izlazi 30.000 policajaca

Drugi krug parlamentarnih izbora, prema anketama, neće osigurati apsolutnu većinu

Francuski birači u velikom su broju izašli na drugi krug parlamentarnih izbora u nedjelju na kojima se očekuje pobjeda krajne desnog Nacionalnog okupljanja (RN).

Izlaznost je do 17 sati bila 59.71 posto u odnosu na 38.11 posto u isto vrijeme na posljednjim izborima 2022., objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

To je najveća izlaznost od 1981. što upućuje na golemi interes za izbore u vrijeme velike polariziranosti francuskog društva.

Posljednje ankete pokazuju da će RN Marine Le Pen osvojiti najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, ali nedovoljno za apsolutnu većinu. To bi moglo dovesti do dugotrajne nestabilnosti i političkog zastoja u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

14:20 Izlaznost birača u nedjelju u drugom krugu izbora za francuski parlament, na kojima se očekuje pobjeda desnog Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen, značajno je veća nego 2022. godine.

Do podne je u Francuskoj na birališta izašlo 26,3 posto birača u odnosu na 18,99 posto na posljednjim izborima 2022., objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Riječ je o najvećoj izlaznosti od 1981. godine.

Ti podaci pokazuju golemi interes birača u vrijeme velike polariziranosti u francuskom društvu.

U prvom krugu izbora najviše glasova dobio je antiimigracijski RN s trećinom osvojenih glasova, a druga je bila Nova narodna fronta (NFP). Analitičari obje grupacije proglašavaju ekstremnima, na desnom i lijevom spektru, što one odbacuju. Centristička koalicija predsjednika Emmanuela Macrona završila je treća.

Glasanje u manjim gradovima završava u 18 sati a u većim gradovima u 20 sati. Prve projekcije rezultata bit će objavljene u 20 sati. (Hina, I. Matanović, jutarnji.hr)