Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Prosvjedi u Tel Avivu, traže razmjenu talaca i prijevremene izbore

Izraelska policija rastjerala je tisuće prosvjednika koji su opet izašli na ulice Tel Aviva zahtijevajući dogovor o razmjeni talaca s Hamasom i pozivajući na prijevremene parlamentarne izbore.

Prosvjednici su blokirali promet, pa je policija upotrijebila vodene topove. Inače, egipatski mediji tvrde da u Kairo idući tjedan stižu izraelski i američki pregovarači kako bi razgovarali o spornim pitanjima povezanima s mogućim sporazumom o prekidu vatre u Gazi.

Egipat, navodno, već vodi razgovore s Hamasom, potvrdio je izvor te palestinske militantne skupine.

  • Kao udovica otetog pozivam premijera i sve članove vlade da ne propuste priliku vratiti ih. Gospodine Netanyahu, obvezali ste se da ćete pregovarati s terorističkom organizacijom. To je težak i izazovan zadatak, no vi ste izabrali da budete naši dužnosnici. Katastrofa se dogodila na vašoj straži i ona je vaša odgovornost, rekla je Ella Haimi, udovica izraelskog taoca.
  • Želim pozvati vojnike i zapovjednike. Dragi vojnici, heroji, Matanova braćo. Znajte da je dogovor na stolu i to samo zahvaljujući vašoj hrabrosti, jer sve što Hamas traži je da se zaustavite i tada će biti moguće sve vratiti, kazala je Anat Angrest, majka izraelskog taoca Matana Angresta. (A.D./Vijesti/HRT)