Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sanirano je 60% krovova, od danas se mogu prijaviti štete na vozilima

Tjedan dana traje sanacija posljedica nevremena u Bošnjacima. Do sada je sanirana šteta na više od pola oštećenih kuća, do sredine idućeg tjedna na red bi trebale doći i sve ostale.

Nakon što su jučer građevinski stručnjaci popisali štete na stambenim objektima, obnova napreduje dosta brzo, rekla je novinarka Vanessa Kupina za HTV-ov Studio 4.

  • Od načelnika općine Bošnjaci doznali smo jutros da je sanirano 60% krovova na obiteljskim kućama. Nadaju se da će idućeg tjedna sve biti sanirano, kazala je novinarka Kupina.

Električna energija vratila se u 95% kućanstava. Na području Bošnjaka danas je 90-ak pripadnika Hrvatske vojske koji pomažu u sanaciji.

  • Prvenstveno saniraju krovove, odnosno pomažu pri sanaciji i čišćenju otpada, odnosno polupanog crijepa, dodala je.

Danas su tako angažirani na odvozu slomljenog crijepa i ostalog građevinskog otpada u ulicama Vladimira Nazora, Joze Ivakića, Matije Gupca i Majke Terezije.

Prijava štete na osobnim vozilima

Od danas se može prijaviti i šteta od nevremena na osobnim vozilima. Mještani Bošnjaka u općinu trebaju dostaviti fotografije vozila i svoje prometne iskaznice, a MUP će im potom izdati potvrdu.

Crjepova i dalje treba, kao i građevinskih stručnjaka, krovopokrivača – mještani mole za pomoć dobrih ljudi.

Uskoro će stići i 20.000 vinkovačkog “104 crijepa”, a građani ga mogu preuzeti na jednoj od tri lokacije na kojima se dijeli u Bošnjacima.

Iz Općine Bošnjaci uputili su još jedan poziv mještanima kojima treba pomoć u sanaciji šteta od tuče da se jave općinskim vlastima, a pomoć je zatražena i od krovopokrivača kojih nedostaje kako bi se obnova završila što prije.

Načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić u nekoliko je navrata apelirao na mještane da se sami ne penju po krovovima jer za to nisu osposobljeni.

  • Imali smo jedan nesretni slučaj, riječ je o našem mladom sumještaninu koji se, u želji da što prije sanira oštećenje na vlastitom krovu, popeo na krov, pao i slomio nogu, kazao je Juzbašić. (Vanessa Kupina/S.M./Studio 4/HRT)