Aktualno OG sada Ogulin

Dovršetak radova na mostu u Lomostu očekuje se u prvoj polovici rujna

U tijeku su radovi na sanaciji mosta u Lomostu. Trenutno se pripremaju ojačanja upornjaka i ležajevi nosača pješačkih staza. Kad ova faza bude gotova, rubni nosači, koji su trenutno privremeno smješteni na kolniku, bit će vraćeni na svoje konačne pozicije, na rubove mosta iznad pješačkih staza. Nakon toga će preko cijele konstrukcije mosta biti izlivena rasteretna armiranobetonska ploča. Potom slijedi izvedba pješačkih staza, kolničke konstrukcije i ograde mosta. Dovršetak mosta planiran je u prvoj polovici rujna, prije Dana Grada, rekao nam je zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.

 

Podsjeća da se radi  o mostu kojeg je u veljači 2021. godine, u derutnom stanju, zajedno s još pet (5) cesta u jednako derutnom stanju, Županijska uprava za ceste Karlovac, jednostranom odlukom, predala Gradu Ogulinu u nadležnost. Tada, prilikom primopredaje, ŽUC Karlovac je Gradu Ogulinu predao elaborat u kome je navedeno da je most derutan i da ga treba srušiti. Most je propao zbog više desetljeća neodržavanja, jer je voda od kiše i topljenja snijega curila po nosivoj konstrukciji koju je posljedično led vremenom razbio.

 

Ovo je prvi armiranobetonski most izgrađen u Hrvatskoj i među prvim je armiranobetonskim mostovima izgrađenim u Europi, a time i u svijetu. Izgrađen je 1900. godine. Radi se o vrijednoj povijesnoj i kulturnoj baštini grada Ogulina. Ovaj most je dokaz da su na području Ogulina još u to vrijeme živjeli i radili ljudi, vrhunski inženjeri, koji su tada koristiti najsuvremeniju tehnologiju građenja. Rušenjem ovog mosta i izgradnjom novog ne bi se postigle niti financijske niti vremenske uštede, a ojačanjem postojeće konstrukcije mosta povećat će mu se nosivost tako da može preuzeti sva vozila koja bi se mogla naći na njemu, jednako kao da je izgrađen novi most.

 

Vrijednost sanacije mosta u Lomost iznosi 335.200,90 EUR s PDV-om, što je u potpunosti financirano sredstvima Grada Ogulina, odnosno građana grada Ogulina.