Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Francuski saveznici odahnuli zbog poraza Le Pen, ali se pitaju što je sljedeće

Izbori su francuski parlament ostavili podijeljenim između tri velike skupine, ljevice, centrista i krajnje desnice

Mnogi francuski saveznici odahnuli su jer je najgore izbjegnuto nakon što krajnje desna stranka Marine Le Pen nije uspjela pobijediti na prijevremenim izborima u nedjelju, ali primijetili su da neuredna koalicija u parlamentu bez jasnog pobjednika također može stvarati glavobolje za Europu.

Le Pen i njezino Nacionalno okupljanje (RN) bili su favoriti, što je povećavalo rizik od prve krajnje desne vlade Francuske nakon Drugog svjetskog rata i prijetilo da će poremetiti ekonomsku i vanjsku politiku u drugoj najvećoj ekonomiji eurozone.

Posebno su saveznici Ukrajine strahovali da bi vlada pod vodstvom Le Pen mogla biti blaga prema Moskvi i smanjiti vojnu pomoć na koju se Kijev oslanjao od ruske invazije 2022. godine, iako je njezina stranka nedavno izjavila da Rusija predstavlja prijetnju.

Poraz Nacionalnog okupljanja signalizira barem privremeni otpor na porast desnice u Europi, ali bi mogao najaviti ​​razdoblje nestabilnosti s novom vladom u nelagodnoj “kohabitaciji” s predsjednikom Emmanuelom Macronom.
“U Parizu oduševljenje, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje. Dovoljno da budemo sretni u Varšavi”, rekao je poljski premijer Donald Tusk na X-u.

Macron je raspisao prijevremene izbore u pokušaju da preuzme inicijativu od Le Pen, ali je njegova vlastita stranka ostala iza saveza lijevih stranaka koji su se bolje od očekivanog plasirali na prvo mjesto.

Neki se iz inozemstva raduju što je izbjegnuta neposredna prijetnja vlade krajnje desnice.

“Najgore je izbjegnuto”, rekao je Nils Schmid, glasnogovornik za vanjsku politiku njemačkih Socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza, gdje je krajnja desnica također doživjela porast popularnosti tijekom krize troškova života.

“Predsjednik je politički oslabljen, čak i ako zadrži središnju ulogu s obzirom na nejasnu situaciju većine. Formiranje vlade bit će komplicirano”, rekao je Schmid medijskoj grupi Funke.

Stranka španjolskog premijera Pedra Sancheza čestitala je ljevičarskom savezu, pod nazivom Nova narodna fronta (NFP), na pobjedi koja “zaustavlja krajnju desnicu da dođe do vlade”.

Nikos Androulakis, čelnik grčke socijalističke stranke PASOK, rekao je da je francuski narod “podigao zid protiv krajnje desnice, rasizma i netolerancije te zaštitio vječna načela Francuske Republike: slobodu, jednakost i bratstvo”.

Kolumbijski ljevičarski predsjednik Gustavo Petro također je čestitao Francuzima što su spriječili Le Pen.

“Postoje bitke koje traju samo nekoliko dana, ali koje određuju sudbinu čovječanstva. Francuska je prošla kroz jednu takvu”, rekao je.

Dužnosnik EU-a, koji je želio ostati anoniman, nazvao je to “velikim olakšanjem”, ali je dodao kako predstoji vidjeti što to znači za Europu na svakodnevnoj bazi.

Duboke podjele
Izbori su francuski parlament ostavili podijeljenim između tri velike skupine, ljevice, centrista i krajnje desnice, koje nemaju tradiciju suradnje.

Ljevica želi ograničiti cijene osnovnih dobara poput goriva i hrane, povećati minimalnu plaću i plaće zaposlenika u javnom sektoru, u vrijeme kada je proračunski deficit Francuske na već 5,5 posto proizvodnje, više nego što dopuštaju pravila EU-a.

“Zbogom ograničenja europskog deficita! (Vlada) će se brzo srušiti. Jadna Francuska. Može se tješiti (Kylianom) Mbappéom”, rekao je senator iz talijanske desničarske stranke Liga Claudio Borghi, referirajući se na francusku nogometnu zvijezdu.

Drugi desničarski političari izrazili su frustraciju.

Andre Ventura, čelnik portugalske krajnje desne stranke Chega, nazvao je rezultat “katastrofom za gospodarstvo, tragedijom za useljeništvo i lošim za borbu protiv korupcije”. (Hina, jutarnji.hr)