Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Jandroković ide na samit NATO-a u Washingtonu

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovat će na parlamentarnom samitu NATO-a u ponedjeljak i utorak u glavnom američkom gradu Washingtonu i najavio je da će ondje predstaviti hrvatske poglede na situaciju u Ukrajini i potrebu jačanja uloge saveza u globalnoj sigurnosti.

Parlamentarni samit održava se u povodu 75. godišnjice osnutka NATO-a.

“Bit će ondje velik broj predsjednika parlamenata zemalja NATO-a i razgovarat ćemo o situaciji u Ukrajini, o jačanju saveza i njegovoj ulozi u globalnoj sigurnosti”, izjavio je Jandroković.

“Ja ću ondje predstaviti hrvatske poglede, a očekujem i nekoliko bilateralnih susreta”, naglasio je.

Sigurno će razgovarati s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom i s Nanette Diaz Barragan, zastupnicom Demokratske stranke u Kongresu i supredsjedateljicom Hrvatskog kongresnog kluba (Croatian Congressional Caucus).

Boravak u Americi predsjednik Sabora počeo je u nedjelju susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku, odnosno obilaskom župne crkve svetih Ćirila i Metoda i svetog Rafaela, gdje je prva hrvatska župa na istočnoj obali američkog kontinenta osnovana još 1913. godine.

Jandroković je nazočnima poručio da su Hrvati u SAD-u, kao i naši sunarodnjaci drugdje u dijaspori, jedinstven most između Hrvatske i svijeta, s važnom ulogom u promociji hrvatske tradicije, baštine i kulture. Istaknuo je posebno zadovoljstvo činjenicom da je hrvatska zajednica u SAD-u uspjela hrvatski identitet ugraditi u široku lepezu američke kulturne raznolikosti.

Jandrokovića sutra očekuje sastanak s njujorškim gradonačelnikom Ericom Adamsom.

Nakon predsjednika parlamenata, u srijedu i četvrtak u Washingtonu će se okupiti šefovi država ili vlada zemalja NATO-a. Hrvatsku će predstavljati predsjednik Zoran Milanović. (Hina, N1)