Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Strašan ruski napad na Ukrajinu, ubijeni deseci, raketirana i dječja bolnica; oglasio se Kremlj, Zelenski ključa: ‘Stiže osveta!‘

Razorni udari diljem Ukrajine, Rusi su ispalili više od 40 raketa tijekom jutra

Rusija je u ponedjeljak usred bijela dana projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu, a raketirala je i druge gradove diljem Ukrajine, pri čemu je poginulo najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem valu zračnih napada u više mjeseci.

Roditelji su noseći bebe izašli na ulicu pred bolnicom, jecajući ošamućeni nakon rijetkog zračnog napada preko dana. Razbijeni su prozori, a stotine stanovnika Kijeva je pomagalo ukloniti krhotine.

“Bilo je strašno. Nisam mogla disati, pokušavala sam pokriti (svoju bebu). Pokušavala sam ga pokriti ovom tkaninom kako bi mogao disati”, rekla je 33-godišnja Svitlana Kravčenko za Reuters.

Vlada je proglasila dan žalosti u utorak zbog jednog od najgorih zračnih napada od početka rata, za koji je rekla da pokazuje koliko hitno Ukrajina od svojih zapadnih saveznika treba pomoć kada je riječ o njenoj protuzračnoj obrani.

Protuzračna obrana je oborila 30 od 38 projektila, objavilo je ratno zrakoplovstvo. Pedeset civilnih zgrada, uključujući kuće, trgovački centar i dva medicinska objekta je oštećeno u Kijevu, središnjim gradovima Krivij Rih i Dnipro te dvama istočnim gradovima, reklo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Dvadeset dvije osobe, uključujući dvoje djece, ubijeno je u Kijevu, a 82 su ranjene u dvama raketnim napadima u razmaku od dva sata, kazali su dužnosnici.

Potvrđeno je da je 11 ljudi poginulo u Dnjipropetrovskoj oblasti, a ranjeno 64, rekli su regionalni dužnosnici.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da će se Ukrajina osvetiti te je pozvao zapadne saveznike Kijeva da čvrsto odgovore na napad.

“Osvetit ćemo se tim ljudima, Rusiji ćemo zasigurno pružiti snažan odgovor s naše strane. Pitanje za naše partnere je: mogu li oni odgovoriti?”, izjavio je Zelenski u posjetu Poljskoj na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Diplomati su rekli da će se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastati u utorak na zahtjev Velike Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država.

Rusko ministarstvo obrane je reklo da su njene snage izvele napade na ciljeve ukrajinske obrambene industrije i zrakoplovne baze u zemlji. Moskva opetovano poriče da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu iako je u njenim napadima poginulo tisuće civila otkako je započela svoju invaziju u veljači 2022.

Do napada je došlo dan prije trodnevnog samita NATO saveza, na kojem se očekuje i Zelenski, a Ukrajina će biti jedna od ključnih tema. (L.G., jutarnji.hr)