Aktualno OG sada Ogulin

Iz muzejskog arhiva – proslava tisućite obljetnice krunjenja kralja Tomislava

U Zavičajnom muzeju Ogulin danas se prisjećaju proslave tisućite obljetnice hrvatskog kraljevstva 1925. godine. Udruga „Braća Hrvatskog zmaja” organizirala je obilježavanje krunjenja kralja Tomislava kroz brojne proslave na prostorima nastanjenim Hrvatima. Diljem tog područja podizani su spomenici, spomen ploče, imenovani trgovi i ulice u čast kralja Tomislava.

Proslava je imala važnu ulogu u jačanju nacionalnog identiteta i zajedništva koji su bili ugroženi u novonastaloj državi Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
U Ogulinu je početkom srpnja 1925. godine u tu svrhu održana velika pučka svečanost uz sudjelovanje brojnih stanovnika, organizacija i društava. Odbor za proslavu je u tjedniku „Glas Hrvata“ najavio vrlo bogat program, pozivajući svo građanstvo na uključivanje u proslavu.

“Zanimljivo je čitati kako se vlasnike kuća i obrta zamoljava da ukrase svoje prozore i izloge zastavama i drugim nacionalnim simbolima te da se trgovcima predlaže da ranije završe s radom i puste svoje radnike da sudjeluju u proslavi.
Treba istaknuti kako je spomenik kralja Tomislava u ogulinskom gradskom parku podignut iduće godine, 1926., prigodom proslave 20. godišnjice Hrvatskog sokola u Ogulinu”-navode u objavi na društvenim mrežama.