Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novi iranski predsjednik potvrdio protuizraelski stav

Novoizabrani iranski predsjednik Masud Pezeškian potvrdio je iranski protuizraelski stav u ponedjeljak, rekavši da pokreti otpora diljem regije neće dopustiti nastavak “kriminalnih politika” Izraela prema Palestincima.
“Islamska revolucija uvijek je podupirala otpor naroda regije protiv nelegitimnog cionističkog režima”, rekao je Pezeškian u poruci Hasanu Nasralahu, vođi libanonskog Hezbolaha.
Ovi komentari daju naslutiti da neće biti promjene u regionalnim politikama nadolazeće vlade pod relativno umjerenim Pezeškianom koji je pobijedio svoga tvrdolinijaškog suparnika u prošlotjednom drugom krugu izbora.

“Siguran sam da pokreti otpora u regiji neće dopustiti da ovaj režim nastavi svoje ratno huškanje i kriminalne politike protiv potlačenog naroda Palestine i drugih nacija regije”, prenose iranski mediji Pezeškianovu izjavu.

Šijitski Hezbolah i sunitski Hamas dio su regionalnih frakcija poznatih kao Osovina otpora koje podupire Iran.

Izrael nije zasad komentirao Pezeškianove izjave.

Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi počeo je nakon što je islamistička militantna skupina koja vlada palestinskom enklavom povela napad na južni Izrael 7. listopada prošle godine, u kojem je stradalo 1200, a oteto oko 250 osoba, prema izraelskim podacima.

Više od 38 tisuća Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vojnoj ofenzivi, a ozlijeđeno je 88 tisuća, prema ministarstvu zdravstva Gaze. (Hina, N1)