Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sjajan uspjeh naših učenica na matematičkoj olimpijadi u Gruziji

Strast prema matematici i izazovnim zadacima spojila je mlade matematičare iz cijele Hrvatske. Europska matematička olimpijada, održana ove godine u Gruziji, nije samo natjecanje već i prilika za druženje i razmjenu znanja.

Ljubav prema matematici, logički zadaci, geometrijski zadaci sve to okuplja mlade matematičarke iz cijele zemlje. Europska matematička olimpijada nije samo stresno natjecanje već je spoj znanja, strasti i druženja.

  • Dakle, ovogodišnja europska matematička olimpijada za djevojke se održala u Gruziji i samo natjecanje održava se svake godine jednom godišnje i traje uvijek tjedan dana. Od tih tjedan dana, dva dana su zapravo natjecanje i učenice pišu test, tamo također pišu dva testa, ali po tri zadatka svaki dan, to su tri zadatka poredana po težini. Ide prvi, drugi, treći, značajno se otežava, kaže Borna Vukorepa, voditelj ekipe.

Kako bi izabrali ekipu za olimpijadu osmislili su test hrvatska matematička olimpijada za djevojke na koju su pozvali 15 najboljih učenica na prošlogodišnjem državnom natjecanju iz matematike.

  • Na hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke učenici su svakog dana rješavale četiri vrlo teška matematička zadatka namijenjena da reflektiraju težinu zadataka koja ih očekuje na natjecanju za koje se biraju i nakon ta dva dana kada su se bodovi zbrojili, četiri najbolje plasirane učenice stječu pravo nastupa na europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke u hrvatskoj ekipi, kaže Vukorepa.

Usprkos izazovima, stresu, napornim pripremama i učenjima, djevojke su svojim rezultatima dokazale kako se sve to isplatilo. Maša i Mila osvojile su srebrne medalje, a Lara zlatnu medalju.

  • Ja se generalno za to natjecanje pripremam tijekom cijele godine, tako da sam cijele godine radila, a onda kada sam saznala da sam prošla, tipa mjesec i pol – dva mjeseca prije natjecanja, sam se počela još više pripremati. Otprilike svaki dan po dva sata, a pred samo natjecanje još i više, govori Maša Dobrić, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb.
  • Bilo je puno nervoze, stresno je, ali je to dobar stres, potiče da budemo bolji i da se potrudimo da više radimo, kaže Mila Maretić, 2. razred, Prva gimnazija Varaždin, Varaždin.
  • Kad imate nešto više iskustva, možda vam čak i ne bude toliko strašno samo iskustvo, ali ovo sve ostalo, putovanja i izleti koje su nam organizirali u sklopu natjecanja pa čak i neki muzički programi, druženje s članovima ostalih reprezentacija, to mi je bilo stvarno super. Sad sam završila 4.srednje pa mi je to bilo zadnje natjecanje na kojem sam bila i stvarno mi je ostalo u jako dobrom sjećanju, kaže Lara Semeš, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb.
  • Tijekom priprema ja bih rekla da su naši lideri i svi mentori zbilja bili potpora, ne samo u pripremama, već su se pobrinuli da je sve spremno, kaže Mila Maretić.
  • Najuzbudljivije mi je bilo to cijelo iskustvo što smo putovali u Gruziju, tamo sam upoznala puno ljudi, puno onih koji imaju sličnih interesa, a najteže je bilo pisanje samog natjecanja, uvijek dođe nervoza, kaže Maša Dobrić.
  • Iako se čini dosta strašno, ja mislim da je to odlično iskustvo, stvarno upoznam ljude sa sličnim interesima. Iako izgleda kao da su svi jedni protiv drugih na tim natjecanjima, zapravo se svi žele upoznati i družiti i stvarno je lijepo iskustvo, kaže Lucija Pongrac, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb.

Djevojke su dokaz da se trud i upornost isplate. Njihov uspjeh pokazuje da granice ne postoje kada se posvetiš svom cilju. Ove mlade matematičarke sada su inspiracija za buduće generacije. (hrt.hr)