Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Orbanov šef diplomacije: Mađarska ne želi da se NATO pretvori u ‘protukineski‘ blok

Szijjarto je kazao da bi primanje Ukrajine u vojni savez oslabilo jedinstvo njegovih zemalja članica

Budimpešta ne želi da NATO savez postane “protukineski” blok i u tome ga neće podržavati, rekao je u četvrtak mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Szijjarto je na marginama samita NATO-a u Washingtonu također kazao da bi primanje Ukrajine u vojni savez oslabilo jedinstvo njegovih zemalja članica.

U nacrtu završne izjave sastanaka Kina se opisuje kao akter koji presudno omogućuje ruske ratne napore u Ukrajini i da Peking i dalje predstavlja sustavne izazove za Europu i njezinu sigurnost.

Kina je dokument nazvala pristranim i ocijenila da “sije razdor”.

“NATO je obrambeni savez, ne možemo ga organizirati tako da bude protukineski blok”, rekao je Szijjarto za mađarsku državnu televiziju na pitanje novinara o naporima NATO-a da proširi savezništva u indo-pacifičkoj regiji.

Kina je važan trgovinski i investicijski partner Mađarske, a druge članice Europske unije traže načine kako da postanu manje ovisne o Pekingu.

Mađarski premijer Viktor Orban se u ponedjeljak sastao s kineski predsjednikom Xijem Jinpingom i s njime raspravljao o mogućem mirovnom sporazumu za Ukrajinu, nakon što je prije toga posjetio Kijev i Moskvu.

Njegov je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razljutio neke vođe EU-a s obzirom na to da blok nastoji izbjegavati kontakte s Moskvom na visokoj razini.

Saveznici u Washingtonu su u nacrtu zajedničke izjave ponovno potvrdili potporu Kijevu na putu prema članstvu u NATO-u.

“Primanje Ukrajine ne bi osnažilo, već oslabilo jedinstvo saveza s obzirom na potpuno suprotne stavove o njihovom članstvu. Ukrajinsko članstvo u NATO-u ne bi ojačalo ni obrambeni karakter saveza jer bi u praksi stvorilo rizik otvorenog sukoba između Rusije i NATO-a”, kazao je Szijjarto. (Hina, jutarnji.hr)