Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Kad tim dobro igra, onda ga se ne mijenja

Uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u, koji se održavaju prekosutra, predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković s kandidatima za najuže vodstvo HDZ-a predstavio je program “Zajedno za sve izazove”.
– Biste li se vi kandidirali protiv tima koji je u zadnjih osam godina tri puta pobjedio na parlamentarnim izborima, dva puta na europskim izborima, ima 75% župana, ima 45% gradova, 45% općina i sad je neposredno uvjerljivo pobjedio na ova zadnja dva izbora. A tko će se kandidirati? Pa nije nitko politički politički. Tkogod je htio unutar HDZ-a – mogao se kandidirati, ali nije. Jer su, pretpostavljam, ljudi koji možda imaju neke ambicije, procijenili da je ovaj tim, tim koji dobija. A kad tim dobro igra, onda ga se ne mijenja. To je kao i u sportu, poručio je Plenković.

– Znamo da dvije trećine Hrvata želi promjene u instituciji predsjednika Republike što mislim da je normalno, jer je ovaj aktualni pokazao da krši ustav. Drugo, dolaskom na glavni odbor SDP-a pokazao je da nije ono što predsjednik treba biti, a to je biti predsjednik svih građana, nego samo jednoga dijela. Pa ako se neTko ponaša tako, onda je najbolje da tog koji je tamo, zamijenimo s nekim drugim, tko će zaista biti predsjednik svih hrvatskih građana, istaknuo je Plenković.

Unutarstranački izbori za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a održat će se 13. srpnja 2024. na biračkim mjestima u općinskim i gradskim organizacijama HDZ-a te u organizacijama HDZ-a gradskih četvrti Grada Zagreba. Članstvo HDZ-a izvan Hrvatske moći će ostvariti svoje biračko pravo na 12 biračkih mjesta.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika Tomo Medved i potpredsjednici Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić kandidirali su se na unutarstranačkim izborima za nastavak obnašanja tih dužnosti. (hrt)